2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Szent-Györgyit idézték meg Szegeden

Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat alapítottak, amelyet jövő áprilisban, az egészségügyi világnapon adnak át kilenc magyar orvosnak, írja a Délmagyar.

A néhai férjéről elnevezett díj megalapításáról szóló bejelentés miatt Szegedre látogatott Marcia Szent-Györgyi. A Nobel-díjas magyar tudós utolsó felesége két napot tölt a városban, ezalatt több olyan helyszínre is ellátogat, mely férje emlékét őrzi, számol be az eseményről a Délmagyar.
 

Szent-Györgyi Albert 80 évvel ezelőtt vehette át Nobel-díját. Az évforduló alkalmából orvosi díjat alapítottak: a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány jövő áprilisban, az egészségügyi világnapon adja át kilenc magyar orvosnak a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat. Az elismerésre betegtörténetekkel lehet nevezni a legkiválóbb szakembereket, a jelöltekre pedig szavazni lehet majd.

– Imádta a tudományt, ezért élt – mesélt férje elhivatottságáról az özvegy. – Az első világháborúban karon lőtte magát, hogy a tudománnyal foglalkozhasson. A második világháborúban viszont menekülnie kellett: éjszaka, hóban szaladt, hogy megmentse édesanyja életét. A békéért egész életében kiállt.

A Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány január 16-áig várja az orvos-beteg kapcsolatról szóló személyes történeteket és a jelöléseket a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra. Két szakmai és hét társadalmi díjat osztanak majd ki, egyenként 300 ezer forint értékben, melyet a győztesek kutatásokra fordíthatnak. A történeteket a www.szentgyorgyialbertdij.hu oldalon lehet feltölteni, és itt található meg a postai cím is, ahová szintén el lehet küldeni a nevezéseket.

(forrás: Délmagyar)
hirdetés

Könyveink