2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Szabványoktól eltérő fertőtlenítőszereket használtak

Több mint 30 romániai kórházban használtak szabványoktól eltérő fertőtlenítőszereket, amelyeknek gombaölő képességük nem volt megfelelő – jelentette be kedden Sorina Pintea román egészségügyi miniszter.

A minisztérium még tavaly decemberben kezdeményezett ellenőrzést a kórházakban és a szépségszalonokban, ahol a fertőtlenítőszereket vizsgálták. Tizenöt biocidot ellenőriztek, amiből három nem felelt meg a szabványoknak a gombaölés hatékonysága szempontjából. Az ellenőrzések során több mint harminc kórházból vonták vissza ezeket a szereket  hangsúlyozta a miniszter.

A minisztérium közleménye szerint ezeket a szereket a különböző felületek és az orvosi eszközök fertőtlenítéséhez használták. Két terméket egy bukaresti cég állította elő, a harmadikat az Európai Unió egyik tagállamában gyártják és egy dél-romániai Prahova megyei román cég forgalmazta. A közegészségügyi igazgatóság összesen 35 ezer lej (2,3 millió forint) értékben szabott ki bírságot a gyártó és forgalmazó cégekkel szemben. Az ügyben az egészségügyi minisztérium már januárban feljelentést tett az ügyészségen, amely jelenleg is folytatja a vizsgálatot.

Januárban első fokon három év szabadságvesztésre ítélték a Hexi Pharma vállalat vezérigazgatóját, ez a cég 2010 és 2016 között 340 kórház vezetőségét tévesztette meg, hamisított fertőtlenítőszereket értékesítésével.

A romániai kórházakban gondot okoznak az úgynevezett nozokomiális (kórházi) fertőzések, legutóbb a bukaresti Marius Nasta tüdőkórházban hunyt el négy páciens, akik halálát kórházi szuperbaktérium okozta.

Romániában a kórházi fertőzések a bukaresti Colectiv szórakozóhelyen kitört 2015-ös tűzvész nyomán kerültek a közérdeklődés homlokterébe. A tragédiának 65 halálos áldozata volt, többségük bukaresti kórházakban vesztette életét. A román média feltételezése szerint ehhez nagymértékben hozzájárultak az ott kapott fertőzések.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink