2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kitekintő

Svédország az alkohol ellen

A svéd kormány tervei szerint kiemelt hangsúlyt fog helyezni az alkoholkérdésre a július elsején kezdődő svéd soros EU-elnökség alatt. Az alkoholreklámok, a fiatalok és az alkohol, az időskori alkoholfogyasztás veszélyei mind olyan témák, amelyek az elnökség alatt ősszel megrendezésre kerülő konferenciákon előkerülnek majd.

Tavaly októberben az Nemzeti Alkoholpolitikai Bizottság ülésén Svédország képviselője ismertette, hogy 2009. második félévében három fontos rendezvényt szerveznek az alkoholkérdéssel kapcsolatban:

 – július első hetében egy informális egészségügyi miniszteri találkozót tartanak Jönköpingben;

 – szeptember 21-22-én egy svéd elnökségi szakértői konferenciára kerül sor Stockholmban, amelyet 23-án követ az első globális szakértői találkozó, amelyen többek között az egészségügyi, illetve a szociális helyzet és az alkoholfogyasztás közötti összefüggés lesz a fő téma, érintve a HIV fertőzés kérdését is;
 
 – decemberben  pedig alkoholpolitikai kérdések szerepelnek majd a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács (EPSCO) napirendjén.
 
A magas kockázatú európai alkoholfogyasztók száma körülbelül 58 millióra tehető. (A magas kockázatú alkoholfogyasztási formák közé tartozik a leittasodás, a gépjárművezetést megelőző italfogyasztás, a kiskorúak alkoholfogyasztása.) A világon Európában a legmagasabb az alkoholfogyasztás, és a korai halál kockázati tényezői között is harmadik helyen az alkohol szerepel. Különösen súlyosan érinti a 15–29 év közötti korosztályt a probléma, ahol a kóros alkoholfogyasztás egyre gyakrabban vezet halálhoz. Több mint tízezer ember hal meg évente ittas vezetés miatti közúti balesetben Európa útjain.

A svédek azt szeretnék bebizonyítani, hogy a szigorú alkoholpolitika működik és eredményes. Ehhez hozzájárul az is, hogy a gyenge svéd korona miatt az alkoholtermékek ára feljebb ment Svédországban. Április elsejétől ugyanis megemelték a borok és a röviditalok árát, amelyek árusítása a többi alkoholtermékkel együtt állami monopólium a svédeknél. Az alkohol árusítására kizárólagosan jogosult, állami tulajdonban lévő Systembolaget lánc évente kétszer igazítja árait, így a tavaly őszi kiigazítás után idén tavasszal is 5–10 százalékkal emelkedtek az árak az import alkoholtermékek esetében. (Az alkohol megfizethetősége és az alkoholfogyasztás között pozitív kapcsolat figyelhető meg Európában, azaz a megfizethetőség növeli az alkoholfogyasztást.)

A svédeket , úgy tűnik, nem nyugtatja meg az egyre növekvő számú uniós szabályozás és az a friss statisztika sem, amely szerint az északiak között alkoholfogyasztás tekintetében csak a középmezőnybe tartoznak. Az alkoholfogyasztás csökkentése kiemelt prioritás a skandináv országban és ennek megfelelően rengeteg pénzt fordítanak rá (csakúgy, mint a tiltott tudatmódosító szerek használata elleni küzdelemre).

A jelenleg érvényben lévő nemzeti alkoholellenes akcióterv a 2006–2010-es periódusra szól, és fő célja az alkoholfogyasztás káros fizikai és szociális hatásainak csökkentése a közegészségügy javítása érdekében. A nemzeti cselekvési terv végrehajtásában a helyi önkormányzatok is részt vesznek, 2008. január 1-étől pedig egy speciális kormányzati szervezet is működik, amelynek feladata a koordináció. A cselekvési terv fő célja a nemzetközi együttműködés elősegítése, az országon belüli kezdeményezések összehangolása, valamint a helyi szintű megelőző intézkedések támogatása. Ennek előmozdítása lesz a svédek egyik prioritása az egészségpolitika területén a következő félév során.

Eu.blog.vg.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink