2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Spanyolországban a kórházi ellátásra szorulók többsége oltatlan

Spanyolországban a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek többsége oltatlan, közölte az Antena3 országos kereskedelmi televízió a kedd reggeli hírműsorában saját kutatásának eredményét.

A felmérés szerint Baszkföldön a kórházban ápolt Covid-betegek 90 százaléka nem kapott védőoltást. Katalóniában ez az arány 70 százalék, a Spanyolország déli részén fekvő Andalúziában 60 százalék.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a 47 millió lakosú országban csaknem 37,4 millió ember oltatta be magát a koronavírus ellen, amely a jelenleg oltásra jogosult 12 év felettiek 88,8 százalékát jelenti. A legalacsonyabb az átoltottság - 76,6 százalékos - a 30 és 39 év közöttiek körében, amelyet a 20 és 29 év közötti korosztály követ 77,8 százalékkal. A 40 felettiek 94,4 százaléka kapta meg a védőoltásból a gyártó által előírt minden dózist.

A szaktárca tájékoztatásából kiderült: Spanyolországban enyhén emelkedett a koronavírus-fertőzöttek aránya az előző héthez képest, de a járványhelyzet továbbra is stabil más európai országokhoz viszonyítva. A százezer lakosra vetített új esetek száma meghaladta az 58-at, a múlt hét második felében ez az arány még 50 alatt volt.

A spanyol sajtóban nyilatkozó járványügyi szakemberek abban bíznak, hogy a magas átoltottság és a továbbra is kötelező beltéri maszkviselés révén nem alakul ki újabb súlyos járványhullám.

Rendszeresíti a kapcsolattartást a szlovén egészségügyi minisztérium az egészségügyi hálózat főbb szereplőivel

Napi operatív kapcsolattartást alakít ki a koronavírus-járvány okozta nyomás miatt az egészségügyi rendszer főbb szereplőivel a szlovén egészségügyi minisztérium. A tárca közleménye szerint erre azért van szükség, mert a következő hetekben az egészségügyi ellátórendszer rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet a fertőzöttek magas száma miatt, miközben a járványtól független egyéb sürgősségi esetekről is gondoskodni kell.

Szükség van a teljes egészségügyi ellátórendszer, azaz az állami egészségügyi intézmények és a magánpraxisok összehangolására, mert csak így lehet hatékonyan dolgozni, a személyzetet és szükség esetén az eszközöket is könnyebben átcsoportosítani.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter bejelentette: mozgósítják az egészségügyi szakközépiskolák tanulóit és az orvosi egyetemek hallgatóit, hogy csökkentsék a munkaerőhiányt.

Az elmúlt 24 órában 1282 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a pozitív tesztek aránya 43 százalékos volt. A fertőzés következtében 13 beteg halt meg. Kórházban 843 beteget ápolnak, köztük 190-et intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 195 384 -en kaptak védőoltást, közülük 1 124 463-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

Szlovéniában hétfőtől újabb szigorítások léptek életbe: tilos nyilvános összejövetelt tartani, be kell zárni az éjszakai szórakozóhelyeket, és szigorítottak az európai digitális Covid-igazolványok alkalmazásán is. Ez továbbra is kötelező minden szolgáltatás eléréséhez, az ellenőrzés során azonban a személyi igazolványt is fel kell mutatni, és használata a korábbi 15 év helyett, 12 éves kortól kötelező.

Ismét bevezethetik a gyorsteszt ingyenességét Németországban

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt hamarosan ismét ingyenes lehet a fertőzésgyanú esetén alkalmazott antigén gyorsteszt Németországban, az ügyvezető kormány már el is kezdte az egyeztetéseket a következő szövetségi kormány megalakítására készülő pártokkal.

Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy az ügyvezető kormány vezetője, Angela Merkel hetek óta "nagy aggodalommal" szemléli a járvány új hullámának erősödését, és támogatólag viszonyul a gyorsteszt szolgáltatás ingyenességének visszaállításához.

A gyorsteszt ingyenességének megszüntetése októberben éppen úgy helyes döntés volt, mint ahogy a jelenlegi gyorsan változó, dinamikus helyzetben helyes felülvizsgálni a döntést.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Hanno Kautz elmondta, hogy elkezdték a tárgyalásokat az ügyről a közös kormányzásra készülő pártokkal, a szociáldemokratákkal (SPD), a Zöldekkel és a liberálisokkal (FDP).

Az antigén gyorsteszt ingyenességét október 10-től szüntették meg. Addig minden németországi lakos hetente legalább egy tesztet készítetthetett ingyen a szinte mindenütt elérhető szolgáltatóknál, például a városok nagyobb terein felállított mobil tesztállomásokon. A szövetségi kormány azzal indokolta az ingyenesség megszüntetését, hogy mindenkinek hozzáférhető az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltás, ezért senki nem várhatja el, hogy a közösség viselje a költségeket, ha a vakcina helyett a tesztelést választja.

A szolgáltatásra számos helyzetben szükségük van az oltástól elzárkózóknak, mert a járványügyi védekezés alapszabálya, az úgynevezett 3G-szabály, amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték, előírja, hogy a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok viszont csak friss negatív vírusteszt lelet birtokában.

Az ingyenesség megszüntetése óta eltelt szűk egy hónapban minden korábbinál erősebb járványhullám bontakozott ki. A koalíciós tárgyalások közepén tartó SPD-Zöldek-FDP trió szakpolitikusai mind a döntés visszavonása mellett állnak ki, hangsúlyozva, hogy minél több fertőzést kiszűrnek és minél alacsonyabbra szorítják a feltáratlan esetek arányát, annál biztonságosabb lehet az élet a járvány közepette.

A negyedik hullám erejét jelzi, hogy rekordot döntött a legfontosabb járványügyi mutatók között számon tartott úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. A mutató 201,1-en állt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint. Az eddigi csúcs 197,6 volt, a második hullám legslyosabb szakaszában, tavaly december 22-én mérték.

Tartományok szerinti bontásban az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő Szászországban a legnagyobb a fertőzésgyakoriság,ott 491,3 a mutató értéke. A második a szintén keleti Türingia tartomány 427,5-es hétnapi fertőzésgyakorisággal.

Szászországban hétfőtől meg is szigorították a védekezés szabályait, a 3G-szabályt felváltotta a 2G-szabály, ami azt jelenti, hogy kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet zárt térben zajló eseményeiről. Így például nem mehet vendéglőbe, színházba vagy koncertre, aki nem adatta be az oltást. Számos további tartományban is bevezethetik a 2G-szabályt, ha tovább romlik a járványhelyzet.

Az RKI adatai azt mutatják, hogy a negyedik hullám főleg azokon a területeken erős, amelyeken alacsony az átoltottság. Szászországban például 57,1 százalékos, Türingiában pedig 60,9 százalékos a teljes oltással rendelkezők aránya, míg a német lakosság egészét tekintve 67,1 százalékos az átoltottság.

Az intézet hétfői összesítése szerint az utóbbi 24 órában országszerte 15 513 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-t és 33 halálesetet regisztráltak a Covid-19-cel összefüggésben. Az újonnan regisztrált fertőződésekkel együtt 4 782 546 ember szervezetében mutatták ki a vírust a járvány tavaly tavaszi kezdete óta, a halálos áldozatok száma pedig 96 558-ra emelkedett.

Ukrajnában elkezdtek felmondani a beoltatlan alkalmazottaknak

Ukrajnában megkezdték a koronavírus elleni védőoltás felvételére kötelezett munkavállalók, köztük az állami tisztviselők és a tanárok munkaviszonyának felfüggesztését, közölte sajtótájékoztatón Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy hétfőn lépett hatályba tárcájának az a rendelete, amely felsorolja azokat a szakmákat, iparágakat és szervezeteket, amelyeknek dolgozóit kötelezték a védőoltás felvételére. Ezek a központi végrehajtó hatóságoknak és területi szerveiknek, a helyi államigazgatási szerveknek és azok részlegeinek, valamint az oktatási intézményeknek az alkalmazottai. A felsorolt intézmények azon dolgozóit, akik november 8-ig még nem kapták meg az első dózis védőoltást sem, fizetés nélkül felfüggesztik állásukból addig, amíg fel nem veszik az oltást. Nem függeszthetők fel viszont azok az alkalmazottak, akik számára ellenjavallt az oltás, és erről orvosi igazolással rendelkeznek.

Ljasko tájékoztatóján elmondta, hogy eddig már 31 millió dózis oltóanyagot szállítottak Ukrajnába. A hétvégén érkezett meg az országba 2 millió 930 ezer adag Moderna-vakcina a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül, ezen felül 1 millió 400 ezer adag Pfizer-oltóanyag, amelyet a kormány az állami költségvetés terhére vásárolt meg.

A miniszter tájékoztatása szerint mostanáig az ukrán lakosság 36,7 százaléka kapta meg az oltás első, és 25,6 százaléka a második dózisát is. Továbbra is a fővárosban, Kijevben a legnagyobb arányú az átoltottság, ahol a lakosok 57 százaléka vette fel az oltás első dózisát és 45,7 százaléka élvez teljes védettséget.

Ljasko kijelentette, hogy az oltásoknak köszönhetően már több mint 5,5 ezer ember életét sikerült megmenteni.

Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője hétfőn az RBK-Ukrajina hírportálon megjelent nyilatkozatában előre jelezte, hogy a járvány tetőzése Ukrajnában november első felében, a hónap közepén várható. Szerinte a napi fertőzésszám az elkövetkező napokban még emelkedni fog. Az egészségügyi minisztérium alá tartozó Ukrán Egészségvédelmi Központ szerint viszont a járvány már ezen a héten elérheti a tetőpontot, számolt be az UNIAN hírügynökség.

Ukrajnában hétfőre 13 068-cal 3 088 501-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 473-mal 72 557-re, az aktív betegeké pedig több mint négyezerrel 494 988-ra. Az elmúlt napon 3532 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 938 053-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 468 231-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Vasárnap 85 083 embert oltottak be az országban.

* * *

A világon 250 357 929 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 5 055 612 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 249 866 895 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 049 007 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink