2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Soha nem látott részletek a szülésről

A berlini Charité orvosainak a világon először sikerült mágneses rezonancia tomográfiával felvételt készíteniük egy gyermek születéséről - írja a Gyermekévek.

Az új módszerrel feltérképezhetik a szülés kritikus fázisait, így a mostaninál korábban be lehet majd avatkozni. Az anya szülés közben egy különleges, nyitott MRT berendezésben feküdt, amely némi mozgásszabadságot biztosított neki, és a szülészorvosok meg a bábák is hozzá tudtak férni.

Először sikerült mágneses rezonancia tomográfiával felvételt készíteni szülés közben

Mint az újszülöttet világra segítő Ernst Beinder professzor elmondta, „mintaszerű szülés volt, és pontosan láttuk mindazokat a részleteket, amelyekről eddig csak tapintás útján volt tudomásunk". Az orvosok azt remélik, hogy a filmre vett dokumentáció révén a jövőben korábban és pontosabban tudják majd felbecsülni egy-egy szülés kritikus fázisait.

A berendezésben nem éri káros sugárzás az anyát és a magzatot. A képet erős mágneses tér hozza létre. A lényeg az volt, hogy az erős mágneses tér ellenére működjön a magzat szívhangját ellenőrző kardiotokográf (CTG). Ennek érdekében az orvosok újfajta monitort fejlesztettek ki.

Az MRT egy nagyméretű nyitott szendvicsre emlékeztet. A szülés kezdeti szakaszában az anya még szabadon mozoghatott, és csak az utolsó fázisban kellett befeküdnie a készülékbe. A Charité kismamái között élénk érdeklődés volt a kísérleti szülés iránt, noha tisztában voltak azzal, hogy némi kényelmetlenség vár rájuk: például fülvédőt kell viselniük szülés közben. A születendő gyermek védelme érdekében a zajos berendezést kikapcsolták, amikor a hangtompító hatású magzatburok megrepedt, és az újszülött feje láthatóvá vált.

A teljes cikket a Gyermekévek oldalán olvashatja.

(forrás: Gyermekévek)
hirdetés

Könyveink