2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Senki sem aggódik annyira az egészségügy miatt, mint mi

Mi aggasztja a világot? – erre a kérdésre kereste a választ az Ipsos közvélemény-kutató. A magyarok az egészségügy, illetve a szegénység miatt  jobban aggódnak, mint bárki más, írja a Ténygyár.

Katasztrofális helyzetben van az egészségügy a magyarok szerint – erről árulkodik az Ipsos 28 országban végzett reprezentatív felmérése. A közvélemény-kutató cég szerint egyetlen államban sem aggódnak annyira az egészségügy helyzete miatt, mint Magyarországon: nálunk tízből hét ember említette a legsúlyosabb három probléma között a gyógyulás feltételeit. A kutatás arról tanúskodik, hogy nincs más olyan ország, ahol ennyire súlyosnak tartanák az emberek az egészségügy helyzetét, 40% feletti arányt is csak három államban (Lengyelország 56%, Brazília 45%, Egyesült Királyság 44%) mértek. A világ, illetve a felmérésben részt vett 28 ország lakosságának összesen kevesebb, mint negyede (24%) sorolta az egészségügy állapotát a legsúlyosabb gondok közé, világosan látszik tehát, hogy a magyarokat kirívóan aggasztja ez a téma.

Hasonlóan egyébként a szegénységhez és a társadalmi egyenetlenségekhez, amely a magyarok 57%-a szerint tartozik az ország súlyos gondjai közé – ennél többen csak a valóban kirívóan egyenlőtlen Oroszországban (64%) érzik gondnak az elszegényedést és a növekvő vagyoni különbségeket. Érdekes, hogy a szegénység meglehetősen kevéssé aggaszt olyan országokat, mint a gazdag és nagyon kiterjedt szociális rendszerrel rendelkező Svédország, a gazdag, de nagy különbségeket felvonultató Egyesült Államok, valamint az olyan egyenlőtlen államokat, mint Malajzia. Ezzel szemben például az erős jólétben élő németek 45%-a tartja problematikusnak az elszegényedést saját hazájában – igaz, a magyaroktól így is több mint 10 százalékkal maradnak el.

Bár a 2018 áprilisi választási eredmény nem ezt sugallja, a magyarok általában is igen elégedetlenek azzal, amilyen irányba Magyarországon mennek a dolgok. Azzal, hogy a magyarok mintegy háromnegyede (74%) szerint rossz az irány, jócskán megelőzzük a világátlagot (56%), és csupán Brazília, Peru és Dél-Afrika lakosai látják borúsabban a helyzetet.

A teljes cikk

(forrás: tenygyar.hu)
hirdetés

Könyveink