2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Semmelweis arca

Az 1960-as években vizsgált koponyája segítségével dokumentumfilmben rekonstruálták Semmelweis Ignác megbetegedése előtti arcát, hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A film rendezője, Kiss-Stefán Mónika felidézte: rengeteg rejtélyt hozott felszínre Semmelweis Ignác földi maradványainak 1963-as negyedik exhumálása, például hogy a csontvázat más gyermeki csontokkal egy 142 centiméteres koporsóba zsúfolták. Az akkori vizsgálat során másolatot készítettek a világhírű orvos koponyájáról, amelynek segítségével elkészülhetett az arcrekonstrukció.

A gyermekágyi láz okának felismerője a szifilisztől súlyos betegen, 47 éves korában halt meg, a róla készült korabeli ábrázolásokon azonban, betegsége következményeként, egy hatvanas éveit taposó, rohamosan öregedő úr látszik. Az 21. századi technológia által lehetővé tett arcrekonstrukcióval azt akarták megmutatni, hogyan nézhetett ki Semmelweis Ignác, mielőtt magával ragadta volna a betegség, mondta el Kiss-Stefán Mónika. A filmkészítő elárulta azt is: a film, amellyel szeretnének több közkézen forgó tévhitet is eloszlatni – például, hogy Semmelweis szándékos gyilkosság vagy összeesküvés áldozata lett volna –, egy éves előkészület után négy hónapos forgatás eredményeként született.

Semmelweis halálában az a legtragikusabb, hogy bár a szifilisz egyébként is végzett volna vele, egy bécsi tébolydában kapott verés után fellépő vérmérgezésben halt meg, vagyis pontosan abban a szövődményben, amely ellen egész életében küzdött, hangsúlyozta Kiss-Stefán Mónika.

A Semmelweis arca című ismeretterjesztő filmet október 24-én hétfőn mutatja be a közmédia M5 kulturális csatornáján.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink