2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Segítheti a nagy kihívások kezelését

Hivatalosan is megnyitották az Egészségügyi Világszervezet (WHO) budapesti központját kedden. Az eseményen Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára azt mondta: olyan együttműködést kezdhetnek meg a szervezettel, amely segítheti a jelenlegi nagy kihívások kezelését.

A XIII. kerületben, a Váci út egyik irodaházában átadott központban a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár kiemelte: Magyarország eddig is szorosan együttműködött a WHO-val, de "most sokkal közelebb vagyunk egymáshoz". Mikola István újságíróknak kifejtette: a WHO előtt nagy kihívások állnak, a szervezetnek most a migrációval kapcsolatban felmerülő problémákkal is szembe kell néznie, továbbá a járványok miatt is sok fontos feladata van.

A WHO nem az első ENSZ-szervezet, amely irodát nyit Budapesten, a magyar főváros központi pozícióba került, "egymásnak adják a kilincset" a szervezetek, mert látják, milyen jó körülményeket tudnak itt biztosítani a munkájukhoz. Magyarország igyekszik minden feltételt megteremteni a tevékenységükhöz, hiszen az országnak is jó, ha itt vannak helyben ezek a szervezetek, szükség esetén könnyebben fel tudjuk venni a kapcsolatot velük, magyarázta.

Az államtitkár elmondta: jelenleg 20 munkatárs kezdi meg tevékenységét az irodában, kétharmaduk külföldről érkezik. Jövőre Magyarországon rendezik a WHO regionális konferenciáját, tette hozzá. Arra is kitért, hogy a WHO célja az emberek jólétének támogatása, a járványok kezelése és annak biztosítása, hogy mindenki hozzájusson az egészségügyi ellátáshoz.

Hans Troedsson, a WHO főigazgató-helyettese hangsúlyozta: a teljes projekt kiválóan bizonyítja a szervezet és a magyar kormány elmúlt hónapokban kialakított együttműködésének hatékonyságát. Emlékeztetett: éppen egy évvel ezelőtt vezette Budapestre a WHO delegációját, amely Mikola István meghívására azért érkezett ide, hogy megvizsgálják a központ telepítésének lehetőségét a magyar fővárosba. Mintegy hat-hét helyszínt vettek számba szerte a világon, és végül Budapest mellett döntöttek.

A KKM korábban azt közölte, hogy a WHO az ENSZ-család egyik legfontosabb szakosított szerve, célja az egészségügy minőségének globális szintű javítása. Magyarország mindig elkötelezett volt a szervezet által kitűzött célok megvalósulásának segítésében. A budapesti központ létrehozása várhatóan hozzájárul a szervezet hatékonyságának további növeléséhez.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink