2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Sebésznek, kórházigazgatónak lenni jó?

Több mint negyvenezer embert kérdezett meg a statisztikai hivatal, mi a véleményük a különféle foglalkozásokról. Az eredményeket az Index közli.

Kapcsolódó cikkek

Az átlagolt presztízsben a legtöbbet a hatalom és a tudás nyomott a latba, valamint az is sokat számított, hogy mennyire divatos valami. Ez volt a harmadik ilyen felmérés, érdekes, hogy mi és hogyan változott a nyolcvanas évek eleje óta.

A Központi Statisztikai Hivatal harmadik alkalommal vizsgálta, hogy mit gondolnak az emberek a különböző foglalkozásokról, számol be az Index. A megkérdezett 43 ezer embernek öt szempont alapján kellett értékelni különböző szakmák presztízsét:

  • mennyit lehet keresni,
  • mekkora hatalom, befolyás jár vele,
  • mennyit kell tanulni érte,
  • mennyire hasznos a társadalom számára,
  • az adott foglalkozás mennyire vonzó vagy divatos manapság.

A mind az öt szempontot átlagoló, általános lista élén az diplomás egészségügyi dolgozók és a felsőoktatási alkalmazottak vannak. A listából kiderül, hogy az emberek a magas képesítést igénylő, a nagy felelősséggel járó, valamint az oktatással, államigazgatással kapcsolatos munkákat tartják magas presztízsűnek. A lista aljára kerültek a szexmunkások, a kábítószer-kereskedők, az utcaseprők, segédmunkások, konyhai kisegítők kerültek. Rosszul teljesítettek a szakképesítést nem igénylő, segéd- vagy betanított munkás jellegű feladatok is.

Az emberek sokkal jobban egyetértenek egyébként abban, hogy mik az alacsony presztízsű munkák, mint a listát vezető foglalkozásokban, függetlenül attól, hogy melyik szempontrendszert vesszük figyelembe.

Az átlagolt presztízsben a legtöbbet a hatalom és a tudás nyomott a latba, valamint az is sokat számított, hogy mennyire divatos valami.

Az átlagolt presztízs 1-15-ig mutatja meg egy szakma megítélését, ahol az 1 a legjobb és a 15 a legrosszabb. Az élvonalban az orvos, szakorvos szakmák, valamint a vezető beosztások vannak többségben.

A kórházigazgató az örök toplistás, érthető okokból ez sem az idővel, sem a különböző társadalmi rétegek között nem változik, ahogy alapból igaz ez általában is az egészségügyi munkákra. Az első ötvenbe szinte csak olyan szakmák kerültek, amikhez felsőoktatási végzettség kell, ez alól csak az olyan választott tisztségek kivételek, mint például a polgármester.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink