2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Romániában továbbra is hárompercenként meghal egy beteg

Szlovéniában újabb szigorítások léptek életbe a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére. Nemzetközi kitekintés.

Német katonai repülőgéppel szállították hétfőn Bukarestből Németországba az első hat, súlyos állapotban lévő romániai koronavírusos beteget - tájékoztattak a romániai hírtelevíziók. Magyarország, Lengyelország és Ausztria után Németország már a negyedik uniós tagállam, amely olyan, válságos állapotban lévő fertőzöttek átvételével segíti Romániát, akiknek a túlterhelt hazai egészségügyi rendszer nem tud megfelelő ellátást biztosítani. Németország 18 romániai koronavírusos beteg kezelését vállalta.

Romániában egy hete tetőzött a járvány negyedik hulláma, a napi esetszámok csökkenni kezdtek, de a kórházakra nehezedő nyomás még nem enyhült. A kórházakban hétfőn több mint 20 ezer fertőzöttet ápoltak, a súlyos betegek közül 1876-nak jutott ágy az intenzív terápiás részlegeken. A többiek továbbra is a sürgősségi ügyeleteken várják, hogy valahol felszabaduljon számukra egy hely az intenzív osztályon, vagy külföldre szállítsák őket.

A járványügyi válságtörzs összegzése szerint Romániában továbbra is hárompercenként meghal egy koronavírusos beteg, az áldozatok száma a múlt héten már meghaladta a háromezret. Október 8-a óta a világon Romániában a legmagasabb az egymillió lakosra jutó Covid-halálesetek egyhetes mozgóátlaga, vagyis lakosságarányosan itt követeli a legtöbb áldozatot a járvány.

Az újonnan diagnosztizált heti fertőzések száma július közepe óta először csökkent a múlt héten (86 ezerre) az előző hetihez (105 ezerhez) képest. Míg az új esetek száma egy hét alatt 18 százalékkal szorult vissza, a haláleseteké (3072) még mindig emelkedett, hat százalékkal az előző héthez viszonyítva. A járványgörbe tetőzéséről szóló hírekkel egy időben az uniós zöld igazolvány használatának bevezetésekor hirtelen megugrott oltakozási hajlandóság is visszaesett.

A 19,3 milliós Romániában vasárnap átlépte a hétmilliót a beoltottak száma, így a beoltható (12 év feletti) lakosság átoltottsága meghaladta a 41 százalékot. A hatmilliós küszöböt október 18-án lépték át. Kevesebb mint két hét alatt tehát több mint egymillió ember vette fel az oltást, vagyis ebben az időszakban több mint 75 ezerrel emelkedett naponta a beoltottak száma. Az elmúlt hét végén azonban az újonnan beoltottak számának addig meredeken felfelé ívelő görbéje hanyatlani kezdett: a múlt heti százezret meghaladó csúcsértékek után szombaton már csak 57 ezren, vasárnap pedig 41 ezren jelentkeztek az első adag oltásra Romániában.

*

Ukrajnában a legtöbben a fővárosban, Kijevben vették fel a koronavírus elleni védőoltást, a legkevesebben pedig Kárpátalján és a szintén nyugat-ukrajnai Voliny megyében, közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján. A tárcavezető kifejtette, hogy Kijevben az oltásnak legalább egy dózisát a felnőtt lakosok több mint ötven százaléka már felvette. E tekintetben második helyen a keleti országrészben lévő Poltava megye áll 40,1 százalékkal, a harmadikon pedig Kijev megye 39,9 százalékkal. "Néhány régióban nem hallgatnak az ajánlásokra, és alacsony az oltakozási hajlandóság, ezek közé tartozik Kárpátalja és Voliny megye" - jelentette ki a miniszter.

Kárpátalja egyébként még a legenyhébb járványhelyzet szerinti sárga besorolásban van, Voliny megye pedig az eggyel szigorúbb narancsban. A 24 megyéből már 15 van a legszigorúbb vörös besorolásban, továbbá a főváros, Kijev is. Utóbbiban hétfőn léptek életbe a leszigorúbb korlátozások, amelyek között van, hogy a közösségi közlekedési eszközöket - beleértve a metrót is - csak oltottak vagy negatív teszttel rendelkezők vehetik igénybe. Ugyanez vonatkozik a bevásárlóközpontok, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények látogatására is, az iskolákban pedig távoktatásban folytatódik a tanítás. 

A miniszter beszámolt még arról, hogy immár hat egymást követő napon a kórházi ellátásra szoruló betegek száma a "tetőponton van több mint három hónapos folyamatos növekedés után". Ukrajnában hétfőre 13 936-tal 2 936 238-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 298-cal 68 027-re, az aktív betegeké pedig csaknem nyolcezerrel 426 113-ra. Az elmúlt napon 3828 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

*

Szlovéniában hétfőn újabb szigorítások léptek életbe a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV). A kormány döntése alapján a korábbinál gyakrabban, 48 óránként kell tesztet végeztetniük az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozóknak, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva vagy átestek-e a fertőzésen. A tesztek költségeit a munkáltatóknak kell állniuk.

Az általános és középiskolás diákoknak, valamint az egyetemistáknak, akiknek eddig hetente egyszer kellett öntesztelést végezniük, hogy részt vehessenek az órákon, most hetente kétszer kell ezt megtenniük, hétfőn és szerdán. Számukra ingyenes, otthon is elvégezhető antigén gyorsteszteket biztosít az állam.

Kötelezően maszkot kell hordaniuk azoknak is zárt térben, akik be vannak oltva vagy átestek a fertőzésen. A vendéglátóegységeknek ellenőrizniük kell a vendégeket, hogy rendelkeznek-e oltási- vagy gyógyultsági igazolással, ennek hiányában negatív teszttel. Amennyiben nem rendelkeznek ezekkel vagy megtagadják a dokumentumok felmutatását, nem léphetnek be az éttermekbe és a kávézókba. Ellenkező esetben a vendéglátóegységnek kell vállalnia a felelősséget, az ellenőrök pedig emiatt be is zárhatják a helyet.

Hétfőre 1257 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a pozitív tesztek aránya 47,8 százalékos volt. A Covid-19 szövődményei miatt 11 beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 603-an vannak kórházban, 142-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 188 712-en kaptak védőoltást, közülük 1 119 181-en már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1126 új fertőzést azonosítottak; a vírus okozta Covid-19 betegségben 31-en haltak meg. Kórházban 1469 beteget ápolnak, közülük 183-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 911 657-en kaptak védőoltást - a jogosultak 47, a felnőtt lakosság 56 százaléka -, közülük 1 798 069-an már a második adagot is felvették. Zágráb nem tervez újabb korlátozásokat bevezetni, a hatóságok azonban szigorúbban ellenőrzik a jelenlegi járványügyi intézkedések betartását, a szabálysértőkre pedig pénzbírságot szabnak ki.

*

A világon 247 129 785 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 5 005 638 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 246 700 706 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 999 620 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink