2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Romániában véget értek a járványügyi korlátozások

Romániában kedden éjfélkor véget ért a koronavírus-járvány miatt két éve bevezetett és havonta meghosszabbított egészségügyi veszélyhelyzet, így véget érnek a járványügyi korlátozások, amelyekre a veszélyhelyzet teremtett jogalapot. Nemzetközi hírek.

Megszűnik egyebek mellett a védőmaszk viselésének kötelezettsége is, erősítette meg keddi sajtóértekezletén Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a korlátozó intézkedések hatályon kívül helyezése nem szünteti meg a fertőzés veszélyét.

"A következő időszakban az egyéni felelősség és óvatosság kell legyen a meghatározó" - mutatott rá a tárcavezető. A bírságolás megszűnése nem azt jelenti, hogy nincs már szükség a tesztelésre, a fertőzöttek és kontaktjaik karanténba helyezésére, vagy hogy fel kellene számolni a tesztelési központokat - figyelmeztetett. Hozzátette: a tüneteket mutató fertőzötteknek továbbra is tanácsos otthon maradniuk, hogy ne terjesszék a kórt, akkor is, ha már nem ellenőrzik őket a hatóságok.

Romániában jelenleg is csaknem ötezer koronavírusos beteg fekszik a kórházakban, közülük mintegy 700-an intenzív terápián. Kezelésük folytatódni fog, de a kórházak remélhetőleg fokozatosan visszatérhetnek eredeti szakosodásukhoz - magyarázta Rafila. Tovább működnek azok a járóbeteg-rendszerű Covid-központok is, amelyeket a fertőzöttek állapotának felmérésére, a gyógykezelés kiírására jelölt ki az egészségügyi tárca.

Miután a bukaresti kormány úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a veszélyhelyzetet, nem lesz már létszámkorlátozás a vendéglátóhelyeken, sportrendezvényeken, színházakban és mozikban. Covid-igazolvány nélkül is be lehet majd menni bárhova, megnyithatnak a bárok, klubok és más szórakozóhelyek, és véget ér a magánrendezvények tilalma: lakodalmat, keresztelőt vagy házibulit is lehet ezentúl - büntetés kockázata nélkül - rendezni. Nem korlátozzák többé a tüntetések létszámát és az üzletek nyitvatartási idejét sem.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában - az utóbbi két hét átlagánál 25 százalékkal kevesebb - 5461 új fertőzést diagnosztizáltak. A keddi jelentésben szereplő 97 haláleset néhány százalékponttal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, de a tendencia két hete már csökkenő, az utolsó héten 25 százalékkal kevesebb áldozatot követelt a járvány, mint az azt megelőző hét napon.

*

Izraelben ötezer alá csökkent a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma, hetek óta fokozatosan és folyamatosan javul a járványhelyzet az egészségügyi minisztérium honlapján közölt adatok szerint. A javuló számok nyomán már csak három korlátozó intézkedés érvényes: zárt nyilvános térben továbbra is kötelező a maszkviselés, csak oltási igazolvánnyal vagy friss teszttel lehet idősotthonokat látogatni, és a repülőtéren érkezés után PCR-tesztet kell végeztetni.

A tárca keddi adatai szerint jelenleg a kórházakban fekvő 969 beteg közül 429-nek súlyos az állapota, 180-an lélegeztetőgép segítségére szorulnak, és 28-an ECMO műtüdővel lélegeznek. Hétfőn mintegy 60 ezer teszt elvégzésével 4769 új vírushordozót azonosítottak, 8,04 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg 48 408 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, mellettük 24 102-en vannak házi karanténban, mert fertőzöttel érintkeztek. A koronavírus-járvány kezdete óta 3 683 663 vírushordozót regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Az R mutató, vagyis a fertőzési mutató jelenleg 0,75, vagyis száz fertőzött 75 embernek adja át a vírust, s ez a járvány további visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta járványhullám decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt.

Tavaly december vége óta 6 700 041, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 72,05 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 466 726-an három oltást kaptak, és 732 339-en adatták be maguknak a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást is. Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 10 322-en haltak meg a koronavírus okozta betegségben a járvány öt hullámában 2020 februárja óta. Az elmúlt hét napban 83-an vesztették életüket, ami 51,7 százalékos csökkenést jelent az előző hét naphoz képest.

*

A világon 449 742 231 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 014 742 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 449 718 862 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 007 227 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink