2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Romániában már jobban fizet az egészségügy

700 ezres ápolói bérek – az orvosok és ápolók elvándorlásának megelőzésére Romániában durván megemelkedtek a fizetések az állami egészségügben, írja a hvg.hu.

A doktorok, ápolók helyzetét elemezte négy magyar orvos Lorenzovici László vezetésével a román egészségügyben, érdekes adatokat tárva fel. Több gazdasági mutatót tekintve is a sereghajtó között van Románia az EU-ban, a kivándorlás terén pedig az első, de a gazdasági növekedés és az orvosbéremelések tekintetében is az. Az állami béremeléseket hajt végre, hogy megállítsa az elvándorlást, aminek hatására a magánszférából átmennek a szakemberek az állami szférába, de a kivándorlás mértéke nem csökkent – a béremelés önmagában kevésnek tűnik.

Az elemzők 11 romániai kóház bértábláját dolgozták fel, 655 orvos, 2572 ápoló adatait. A nettó jövedelmet vették alapul, amely tartalmaz alapfizetést, pótlékokat, ügyeleteket is. Az orvosoknál vettek szakorvos és főorvos átlagbéreket, illetve a legkisebb és legnagyobb béreket is megmutatták, amelyeket a hvg.hu táblázatban közöl.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink