2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Romániában már egyetlen szabad ágy sincs a súlyos esetek kezelésére

Szerbia a szakértői javaslatok ellenére sem vezet be korlátozásokat. Oroszországban rekordot döntött a napi halálozások száma. Nemzetközi kitekintés.

A koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerb válságstáb orvosai azt javasolták, hogy vezessenek be korlátozásokat az országban, például tiltsák be a gyülekezést, és bizonyos üzletek csak rövidített munkaidővel dolgozhassanak, a politikusok viszont elutasították a javaslatot. A válságstáb ülését követően Ana Brnabic miniszterelnök megismételte korábbi kijelentését, miszerint nem a korlátozások jelentik a megoldást a járvány kezelésére, hanem az oltakozás. Mint mondta: Szerbiában többféle vakcina is elérhető, a cél pedig a 80 százalékos átoltottság elérése.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 5983-mal 966 989-re, Koszovóban héttel 160 200-ra, Észak-Macedóniában 185-tel 192 689-re, Montenegróban 309-cel 133 006-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 335-tel 235 947-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában ötvennel 8430-ra, Koszovóban eggyel 2962-re, Észak-Macedóniában 12-vel 6682-re, Montenegróban kilenccel 1943-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 46-tal 10 594-re növekedett.

*

Őrizetbe vettek Franciaországban négy férfit, aki az összeesküvés-elméleteket hirdető szélsőségesek egyik ismert személyiségéhez álltak közel, s a gyanú szerint erőszakos cselekményekre készültek, közölte kedden terrorelhárítási ügyészség. Közülük három, 43 és 69 év közötti férfit kedd délelőtt tartóztattak le a Pireneusokban, Párizsban, illetve az ország keleti részén, míg egy gyanúsított már április óta előzetes letartóztatásban van egy gyerekrablási üggyel kapcsolatban. Valamennyien közel állnak az összeesküvés-elméletek francia mozgalmának egyik ismert alakjával, a Malajziában élő Rémy Daillet-val. A gyanúsítottak közül ketten volt katonák.

A BFM hírtévé értesülése szerint a gyanúsítottak a koronavírus elleni oltóközpontok ellen terveztek merényleteket. Az AFP hírügynökségnek egy nyomozati forrás elmondta: az oltóközpontokon kívül több hivatalos létesítmény, 5G-s antennák ellen is terveztek a gyanúsítottak erőszakos cselekményeket.

Az előállítások a Becsület és Nemzet elnevezésű szélsőséges csoport ellen a párizsi terrorelhárítási ügység által indított eljárás keretében került sor. Három embert májusban és öt másikat szeptember 24-én már meggyanúsítottak terrorista összeesküvés miatt. Ők is oltóközpontok, közéleti személyiségek, újságírók és egy szabadkőműves páholy ellen terveztek merényleteket.

Az elmúlt négy évben hat eljárást indított a terrorelhárítási ügyészség neonáci csoportok ellen merénylettervek gyanúja miatt. Közülük az Organisation des armées sociales (Szociális hadseregek szervezet) elnevezésű csoport tagjai az elsők, akik bíróság elé állnak. A perük két héttel ezelőtt kezdődött meg Párizsban.

*

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 895-en haltak meg koronavírus-fertőzés következtében a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Ezzel a halálos áldozatok száma 211 696-ra nőtt. A nem véglegesített halálozási ráta 2,77 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 25 110-zel 7 637 427-re emelkedett. A napi növekmény 0,33 százalék, az új esetek 8,4 százaléka volt tünetmentes. Az országban 666 672 aktív esetet tartanak számon. A felépültek száma 18 568-cal 6 759 059-re nőtt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva a magas halálozási számot az elégtelen átoltottsági szinttel magyarázta. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével megtartott online kormánytalálkozáson azt mondta, hogy a 146 milliós Oroszországban eddig 47,4 millió ember kapta meg a Covid-19 elleni vakcina egy komponensét, 42,2 millió embert pedig mindkét összetevővel beoltottak. A betegség utáni ismétlő injekciót 1,9 millióan kapták meg.

A 65 év felettiek körében az átoltottság 40,5 százalékos. Golikova szerint a kollektív immunitás elnyeréséhez még 35,9 millió embert kell beoltani, 7,6 millió embernek pedig ismételten kell beadni az injekciót. Közölte azt is hogy idén ősszel háromszor annyian betegedtek meg az új koronavírustól, mint 2020-ban.

*

Romániában megdőlt az egy nap alatt jegyzett új koronavírusos fertőzések, a járvány miatti elhalálozások és a kórházban kezelt koronavírusos betegek rekordja, derült ki a stratégiai kommunikációs törzs kedden kora délután közölt hivatalos adataiból. Az egy nap alatt jegyzett 15 037 új eset jelentősen felülmúlja a múlt szombaton jegyzett 12 590-es korábbi csúcsértéket. A járványnak tulajdonított, és az elmúlt 24 órában jegyzett 252 halálesethez hasonló magas számot csak a járvány harmadik hullámában, április 20-án jegyeztek. Akkor 235 személy halt meg egy nap alatt. A koronavírus romániai megjelenése óta most vannak a legtöbben, 14 402-en kórházban a kór miatt. Legutóbb április elején nehezedett a mostanit megközelítő nyomás a kórházakra. A csúcsértékekhez közelít az intenzív terápián kezelt súlyos esetek száma (1480) is. A hatóságok közölték: már egyetlen szabad ágy sincs az országban a súlyos esetek kezelésére.

Vélhetően megdőlt az aktív esetek csúcsa is, hiszen a kórházban ápoltak mellett 85 339 fertőzött van lakhelyi, és további 12 829 beteg intézményi elkülönítésben. A román stratégiai kommunikációs törzs által közölt hivatalos adatok belső ellentmondásai miatt azonban az aktív esetek számára a különböző számítási módok különböző eredményeket adnak.

A hivatalos adatok szerint szinte az egész ország bevörösödött, a fertőzöttségi ráta a 41 megye és a főváros közül 35-ben meghaladja a három ezreléket (vörös besorolás), Maros megyében és négy másik megyében kettő és három ezrelék közötti (sárga besorolás), és csak a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében két ezrelék alatti (zöld besorolás). Továbbra is a nagyvárosokban és a körülöttük lévő agglomerációkban terjed a leggyorsabban a járvány. Keddre Bukarestben is meghaladta a tíz ezreléket a fertőzöttségi mutató, ami azt jelenti, hogy az elmúlt két hétben minden századik bukaresti bizonyítottan megfertőződött.

*

A világon 235 805 910 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 816 244 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 235 388 343 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 808 855 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink