2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Romániában ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma

Franciaországban ismét tízezrek tiltakoztak a védettségi igazolás használata ellen. Romániában ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma. Nemzetközi kitekintés.

Romániában a hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 1015 új fertőzéses esetet regisztráltak. A szombati adat hetven százalékkal nagyobb az elmúlt két hét napi átlagánál (698). Legutóbb május 17-én, a betegség harmadik hullámának a leszálló ágában rögzítettek egy nap alatt ezernél több új fertőzést. A mostani adatokból azonban azt lehet leszűrni, hogy negyedik hullám felívelő ágában van a járvány. Míg augusztus első hetében 1730 új esetet regisztráltak, a másodikban már 2512-őt, a harmadikban pedig 4025-öt. A negyedik hét még be sem fejeződött, máris 4960 új esetet diagnosztizáltak.

Hasonló ütemben növekszik a kórházba beutalt koronavírusos betegek, az intenzív osztályokon kezelt súlyos esetek és a kórnak tulajdonított elhalálozások száma is. Az elmúlt 24 órában 19-en vesztették életüket a járvány következtében, míg az elmúlt két hétben átlagosan napi tizenegy ember életét követelte a koronavírus-fertőzés. A romániai kórházakban jelenleg 1815 beteget ápolnak, közülük 243-at intenzív osztályon. További 6190 fertőzött otthon, 1849 pedig intézményi elkülönítésben várja gyógyulását.

Ioana Mihaila egyészségügyi miniszter szombaton kijelentette: ha tovább nő az esetszám, a hatóságok arra kényszerülnek, hogy megelőző és korlátozó intézkedéseket vezessenek be. Fel szeretnék gyorsítani az oltási kampányt, hogy minél többen szerezzenek védettséget. Azt is megjegyezte, hogy a két hét múlva kezdődő tanévben nem szeretnének abba a helyzetbe jutni, hogy be kelljen zárni az iskolákat.

*

Ismét tízezrek tiltakoztak szombaton Franciaország-szerte a koronavírus-járvány miatt bevezetett védettségi igazolás használata ellen. Ez volt az egymást követő hetedik hétvége, amikor a védettségi igazolás használatát szabadságjogi okokból ellenzőkön kívül a védőoltást ellenzők, vírustagadók és olyan radikális pártok hívei is utcára vonultak, akik Emmanuel Macron államfő személyét és politikáját bírálják, de a részvétel az elmúlt három hétben már csökkenő tendenciát mutatott. A belügyminisztérium összesítése szerint a több mint kétszáz felvonuláson az ország különböző városaiban 160 ezren vettek részt, ebből Párizsban 14 500-an tiltakoztak négy külön csoportban. A múlt hétvégén a rendőrség adatai szerint 175 ezren voltak az utcákon. A szervezők ezzel szemben most szombaton mintegy 320 ezer, egy héttel ezelőtt 357 ezer résztvevőt számoltak össze.

A fővároson kívül elsősorban a déli városokban, Montpellier-ben, Toulouse-ban, Marseille-ben, Annecy-ban, valamint a keleti Mulhouse-ban voltak nagyobb megmozdulások. A felvonulások jelentős része incidens nélkül ért véget, csak néhány helyen kellett könnygázzal oszlatni a tömeget a menet végén.

A koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos jogszabályok szerint augusztus 9. óta és november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokat és a távolsági buszokat, a kórházakat, a bevásárlóközpontokat, valamint a kulturális intézményeket, mozikat, színházakat, koncerttermeket.

Olivier Véran egészségügyi miniszter csütörtökön úgy vélte, hogy a javuló járványügyi mutatók ellenére a védettségi igazolás használatát valószínűleg november 15. után is meghosszabbítja a kormány, amennyiben a "Covid nem tűnik el az életünkből". A tárcavezető egyébként úgy vélte, hogy "az igazolás sikerét látva egyre inkább csökken a tartózkodók száma", mert a "hatékony szűrési rendszernek és a tömeges oltásnak köszönhetően, a nagyon fertőző variáns miatti járványhullám ellenére sem volt lezárás nyáron".

Az elmúlt héten már csökkenő tendenciát mutattak a napi esetszámok, már nem emelkedtek 20 ezer fölé, miközben augusztus közepén megközelítették a 30 ezret. Kórházban jelenleg 11 ezer fertőzöttet ápolnak, közülük kétezren vannak intenzív osztályon, de a fertőzőbb delta variáns okozta negyedik hullámban harmadannyi fertőzött szorult kórházi ellátásra, mint a tavaly tavaszi első hullám idején. A fertőzés szövődményeiben eddig több mint 114 ezren vesztették életüket Franciaországban. A védettségi igazolás bevezetésével párhuzamosan az oltási hajlandóság is erősödött a francia társadalomban, eddig a teljes lakosság 74 százaléka, a felnőttek 86 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, a teljes lakosság 64 százaléka, a felnőttek 77 százaléka pedig már mindkét dózist.

*

A világon 215 933 160 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.  Egy nappal korábban 215 452 283 fertőzöttet tartottak nyilván. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink