2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rokkantsági segély pedofiloknak

A görög rokkantak január 9-én felháborodásuknak adtak hangot, mivel a kormány úgy döntött, hogy az államilag elismert rokkantsági csoportok listájára felveszi a pedofileket, az exhibicionistákat és kleptomániásokat is.

A Rokkantak Országos Szövetsége „érthetetlennek” nevezte a határozatot, és felhívta a figyelmet arra, hogy a pedofilek nagyobb összegű rokkantsági segélyt fognak kapni, mint a szervátültetésen átesett emberek egy része.

A Munkaügyi Minisztérium azzal érvelt, hogy a rokkantlista bővítése – a már említetteken kívül a piromániásokkal, a játékszenvedély rabjaival, a fetisisztákkal és a szadomazochistákkal – azért szükséges, hogy megtörténhessen az érintettek egészségügyi felmérése és anyagi segítséget kaphassanak.

rokkantak

 

A Rokkantak Országos Szövetségének vezetője, a vak Yiannis Vardakastanis azonban arra figyelmeztetett, hogy az új lista nehézségeket fog okozni a görög rokkantaknak, akiknek juttatásait már amúgy is lefaragták az ország pénzügyi krízishelyzete miatt.

„Érthetetlen, ami történt. Úgy hiszem, nagy hibát követtek el. A lista a rokkantsági mértékek jelentős megváltoztatását is tartalmazza, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy sokaknak a továbbiakban már nem járnak a rokkantságuk miatt őket megillető juttatások” – mondta Vardakastanis.

Az új lista szerint a piromániásokat és a pedofileket akár 35 százalékos rokkantnak lehet tekinteni – ezt azzal érdemes összevetni, hogy egy szívátültetésen átesett személy 80 százalékos rokkantnak minősül. „Egyszerűen komolytalan egy kukkolót 20–30 százalékos rokkantnak tekinteni, miközben azok a cukorbetegek, akik naponta négyszer-ötször adnak be maguknak inzulint, csak 10 százalékosak” – fejtette ki Vardakastanis.

Görögország 2009 óta küzd azért, hogy elkerülje az államcsődöt. Az egészségügyre és a jóléti programokra fordított összegeket jelentősen megkurtították, hogy eleget tegyenek az IMF és több ország hitelezési feltételeinek. Az állami támogatástól függő jóléti programok szenvedték ezt meg a leginkább; a rokkantak egyes csoportjainak, például a siketeknek hirtelen és jelentősen csökkent az életszínvonaluk. A kormány harcol a jóléti rendszerekkel való visszaélések ellen is: több tízezer rokkantat fognak újra minősíteni.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Yahoo! News)
hirdetés

Könyveink