hirdetés
hirdetés
2019. augusztus. 18., vasárnap - Ilona.
hirdetés

Robin Williams miatt 10 százalékkal nőtt az öngyilkosok száma

Mintegy 10 százalékkal nőtt az öngyilkosságot elkövetők száma az Egyesült Államokban Robin Williams Oscar-díjas színész 2014-es halála után, és még nagyobbra ugrott azon férfiak aránya, akik Robin Williamshez hasonlóan felakasztották magukat, mutatták ki kutatók a PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) adatai szerint 2014 augusztusa és decembere között 18 690 öngyilkosságot jegyeztek fel az Egyesült Államokban, ami 9,85 százalékos növekedés az adott időszakra várt esetek számához képest.  

Robin Williams, a Jó reggelt, Vietnam! című film Oscar-díjas főszereplője 2014. augusztus 11-én halt meg, felakasztotta magát észak-kaliforniai otthonában. Korai halála sokkolta rajongóit, a 63 éves színész Parkinson-kórban szenvedett és az úgynevezett Lewy-testes demencia tünetei is jelentkeztek nála.   

A kutatók az adatok elemzéséből kimutatták, hogy Williams halála után a 30-44 éves férfiak körében 12,9 százalékkal nőtt az életüknek önkezükkel véget vetők aránya és 32 százalékkal emelkedett az akasztásos öngyilkosságok száma.  

Már korábban is összefüggésbe hozták a hírességek öngyilkosságáról szóló széles körű médiaérdekelődés hatását az öngyilkosságok számának növekedésével a lakosság széles körében. A tanulmány készítői szerint Robin Williams halála különösen részletesen és szenzációhajhász módon jelent meg a közösségi médiában.   

Kurt Cobainnek, a Nirvana énekesének 1994-es öngyilkossága csak csekély mértékben hatott szülővárosában az öngyilkosságok számára, mivel a médiajelentések korlátozottabbak voltak, emlékeztet az MTI híre nyomán az ATV. 

(forrás: ATV/MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink