2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Rekordszámban neveztek a Nekem Szól! Egészségértés díjra

A Nekem szól! Egészségértés díj 2017 fődíjasa az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza lett.

A magyar lakosság több, mint felének rendszeresen meggyűlik a baja az egészségügyi információk értelmezésével, amelyek ahhoz szükségesek, hogy elkerülhessék a betegségeket, megfelelő időben eljussanak az orvoshoz, vagy megtalálják az állapotuknak leginkább megfelelő kezeléseket, derült ki a Szinapszis Kutató Intézet „Egészségértés” kutatásából. Egy másik felmérés alapján az érintettek három alkalomból kétszer valós segítség helyett az interneten keresnek rá tüneteikre, és az esetek túlnyomó többségében (78%-ban) nem hiteles információhoz jutnak hozzá, ami gátolja az egyént problémája valós megoldásában.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) – az egészségértés fenti problémájára történő figyelemfelhívás, illetve a helyzet javítására irányuló lépések támogatása érdekében – immár másodszorra hirdette meg az egészségértés díjat. Legfontosabb célkitűzése a Nekem Szól! Egészségértés díj kiírásával, hogy támogassa azokat a kezdeményezéseket, amelyekkel a hiteles egészségügyi információk minden egyes ember számára olyan módon válnak elérhetővé, ahogy azt ő maga a legkönnyebben fel tudja használni.

A Nekem szól! Egészségértés díj 2017 pályázatra 2017. január 1. és 2017. október 15. között Magyarországon futó programokkal, 5 kategóriában – Egészségügyi és oktatási intézmények, Egészségügyi szakemberek, Betegszervezetek, Társadalmi-, állami- és gazdálkodó szervezetek, valamint Újságírók és bloggerek – lehetett nevezni, és rekord számú, 106 pályamű érkezett be.

Az Egészségügyi és oktatási intézmények kategória nyertese, egyben a Nekem szól! Egészségértés díj 2017 fődíjasa az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza, mely betegoktatási programjának audiovizuális továbbfejlesztésével pályázott.

Az Egészségügyi szakemberek kategóriában az első helyezést dr. Dér Péter gyógyszerész nyerte el zárt, online tanácsadást végző Facebook csoportjával. Dér Péter több kollégájával azon fáradozik, hogy a modern eszközök nyújtotta gyors reagálási idővel tudja a hozzá fordulók kérdéseit a lehető legszakszerűbben megválaszolni.

A Betegszervezetek kategóriában első lett a Ritka Betegek Országos Szövetsége egy olyan felvilágosító programmal, amely a ritka betegségekben érintetteknek és hozzátartozóiknak nyújt hiánypótló, evidencián alapuló tájékoztatást.

A Társadalmi-, állami- és gazdálkodó szervezetek kategória nyertese az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Resuscitatiós Társaság és az Alerant Zrt. Szív City – Te is lehetsz hős! projektje. A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a hirtelen szívmegállás köztéri áldozatait.

Az Újságírók és bloggerek kategóriában Balavány György újságíró érte el az első helyezést „Felvilágosító tevékenység a médiában az öngyilkosság megelőzésért” című pályázatával.

A pályázat különdíjasa: az EgészségKommandó. Az EgészségKommandó az interneten fellelhető egészségügyi oldalakat egy az átláthatóságot és szakmaiságot vizsgáló, objektív szempontrendszerben értékeli és lát el egy jelképes pecséttel, ezzel segítve elő, hogy előtérbe kerüljenek az értékes, hiteles egészségügyi weboldalak.

A díjazott pályázatokról bővebben: www.aipm.hu/hu/palyazat.

(forrás: VM Sajtóiroda)
hirdetés

Könyveink