2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rekordmagas a kórházba szállított betegek száma az Egyesült Államokban

Új rekordot döntött a kórházba szállított betegek száma az Egyesült Államokban a koronavírus omikron-változatának rendkívül gyors terjedése miatt: a héten 145 982 amerikai fertőzöttet szállítottak kórházba. Nemzetközi kitekintés.

Az amerikai közszolgálati rádió tudósítása szerint ez magasabb szám, mint amelyet 2021. januárjában regisztrált a washingtoni egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma. A tárca 5400 amerikai kórház folyamatos adatszolgáltatása alapján állítja össze a statisztikáit. Az NPR szerint a koronavírusos betegek jelenleg az amerikai kórházak intenzív osztályos ágyainak mintegy 30 százalékát foglalják el, és a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött, kórházba szállított gyermekek száma is a legmagasabb a világjárvány kitörése óta.

A rádió emlékeztetett rá, hogy a rekordmagas számok világosan mutatják, milyen gyorsan terjedt el az országban a vírus omikron-variánsa: a több mint 700 ezer napi új fertőzés is új csúcsot jelent. A kutatók és az egészségügyi dolgozók is arra figyelmeztetnek, hogy a túlzsúfolt kórházakban elkerülhetetlenül emelkedni fog a halálesetek száma, mivel a kórházi dolgozók nem tudják biztosítani mindenkinek a megszokott ellátást.

Az amerikai kórházak a keleti parti Maryland államtól az ország közepén fekvő Missouri államig mindenhol túlzsúfoltak, és a koronavírusos kórházi betegek száma már meghaladta vagy megközelítette a korábbi rekordértékeket. A tagállamok és a kórházak vezetői és dolgozói egyre komolyabb járványügyi figyelmeztetéseket adnak ki. "Közelebb vagyunk egy válsághelyzethez, mint bármikor korábban" - nyilatkozta John Lynch, a nyugati parti Seattle-ben működő Washingtoni Egyetem orvoskarának munkatársa egy minapi sajtótájékoztatón.

Maryland állam kormányzója, Larry Hogan veszélyhelyzetet hirdetett ki a tagállamban, és a múlt héten kijelentette: a következő hetek "a járvány kitörése óta a legnehezebb időszakot" fogják jelenteni.

Az arizonai egészségügyi dolgozók arra figyelmeztetik a tagállam vezetését, hogy az állami egészségügyi rendszer az "összeomlás szélére" került. "Több olyan esetünk is volt, hogy a betegek keringése összeomlott, nagyon rosszul lettek és néhányan meg is haltak a váróteremben" - mondta el Bradley Dreifuss, az Arizona állambeli Tucsonban dolgozó kórházi sürgősségi szakorvos  újságíróknak.

A tagállami kormányzók országszerte több helyen mozgósították a Nemzeti Gárda (NG) tagjait, hogy megerősítsék a túlterhelt kórházakat, így a Nemzeti Gárda főhadiszállásának otthont adó Ohio államban is. "A kórház csordultig van betegekkel" - jelentette ki Kristin Englund, a Clevelandi Klinika fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvosa. "Az intenzív osztályunk megtelt, és a hagyományos kórházi ágyaink is tele vannak páciensekkel, nagyon sok közülük koronavírusos". Az egyetlen reménysugár, hogy más országok tapasztalataihoz hasonlóan az Egyesült Államok adatai is azt mutatják, hogy a vírus omikron változata kevésbé súlyos tüneteket okoz, mint a korábbi delta-variáns, állapította meg az NPR. Hozzátette: egyes amerikai kórházakban azt tapasztalták, hogy már kevesebb koronavírusos betegnek van szüksége intenzív osztályon történő  ellátásra vagy lélegeztetőgépre, mint korábban.

*

Milánóban újra megnyitották a vásártéren felállított, koronavírusos betegeket fogadó Covid-19-kórházat, a szicíliai Palermóban tábori kórházakkal igyekeznek enyhíteni az olasz egészségügy telítettségét az omikron variáns terjedése miatt, amely a járvány minden korábbi hullámához képest több megbetegedéshez vezetett kedden. A kedd esti adatok szerint a napi esetszám - 1,3 millió teszteléssel - túllépte a 220 ezret, és 294 beteg halt meg. Az egészségügyi minisztérium szakértőinek közlése szerint az omikron variáns terjedése még nem érte el a tetőzést, melyet a következő hetekben várnak. Egy hónappal ezelőtt a napi esetszám valamivel több mint 21 ezer volt. A szakértők bejelentették: azt javasolták a kormánynak, hogy ne hozzák nyilvánosságra naponta az adatokat, csak hetente egyszer, a lakosság körében észlelhető aggodalmak csökkentésére. A járványadatokat 2020 február óta napi rendszerességgel nyilvánosságra hozzák.

A legtöbb új beteget továbbra is a gócpontként ismert, tízmilliós Lombardiában szűrik ki: kedden 45 ezer volt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, miközben az ötmilliós Szicíliában 13 ezer. A szintén ötmilliós, északkeleti Venetóban az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt több mint tizenötezerrel emelkedett, és túllépte a kétszázezret.

Országosan több mint 17 ezer Covid-19-beteg van kórházban, több mint ezerhatszázat kezelnek intenzív osztályon. Liguriában, Piemontban és Calabriában a Covid-19-osztályok telítettsége túllépte a harmincszázalékos küszöböt, az intenzíveké a húszszázalékost, ami miatt a három tartomány hétfőtől úgynevezett narancssárga járványövezetbe léphet át. Utóbbi a régión belüli közlekedés korlátozását jelenti az önkormányzatok közötti mozgás megtiltásával.

Minden tartományban nehézséget teremtett a betegek megugrott száma: Milánóban ismét újranyitották a vásártéren kialakított Covid-19-kórházat, amely korábban oltópontként működött. A szicíliai Palermóban már három kórház parkolójában létesítettek katonai tábori kórházakat. A betegek, akik azokba sem férnek be, a mentőautókban várják meg, hogy helyet kapjanak. Calabriában szintén a fegyveres erők nyújtanak segítséget, ahogyan már 2020 márciusában is; a dél-olaszországi tartományban azonban nem a magas betegszám, hanem a kevés kórházi hely jelen problémát. Nápolyban egymás után állítják át a kórházi osztályokat a Covid-19-betegek fogadására. A helyi egészségügyi adatok szerint a legnagyobb gondot az ápolóhiány jelenti, mivel a személyzet húsz százaléka elkapta a fertőzést.

A sebészek keddi felhívása szerint a nem életmentő műtétek fele elmarad, mert egymás után zárják be azokat az osztályokat, amelyek nem a koronavírussal foglalkoznak.

Az olasz püspöki kar (Cei) nyilvános levélben erősítette meg a templomokban 2020 májusa óta alkalmazott járványintézkedéseket. A Cei nem tette kötelezővé, de azt ajánlotta, hogy a hívők a templomokban FFP2 típusú maszkot viseljenek. Az útmutatások között szerepel, hogy a "túlzottan használt" maszkok helyett a templomokban új maszkokat biztosítsanak a hívőknek, akiknek továbbra is egymástól biztonsági távolságra kell helyet foglalniuk a padokban. A Cei FFP2-es maszkot írt elő a katekizmus órákat tartók számára is, valamint február elsejétől kötelezővé teszi az emlékeztető oltást a katolikus egyetemek tanárai számára, ahogyan ez az olasz állami egyetemeken is életbe lép majd.

*

A kedden ismertetett legfrissebb adatok szerint jelentős ütemben csökken a naponta azonosított új koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. Londoni elemzői számítások szerint most már biztosra vehető, hogy az ország túljutott az omikron vírusvariáns okozta fertőzési hullám tetőzésén.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett új adatsora szerint az elmúlt 24 órában 120 821, az utóbbi egy hétben 1 103 660 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív országszerte. A heti szám 166 218-cal, 13,1 százalékkal alacsonyabb a múlt kedden zárult egy hétben kiszűrt új fertőződésekénél.

A pozitív szűrési leletek heti száma azzal együtt is csökkent, hogy ugyanebben az egyheti időszakban 1,85 millióval, 18,1 százalékkal több koronavírus-szűrést végeztek, mint a megelőző héA kedden zárult egy hétben 12,1 millióan vetették alá magukat koronavírus-szűrésnek Nagy-Britanniában.

*

Szlovéniában január végére, február elejére várják a koronavírus-járvány ötödik hullámának tetőzését - jelentette ki kedden Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter, megjegyezve, hogy mindemellett nem szerencsés előrejelzésekbe bocsátkozni, mert az omikron variáns nap, mint nap új meglepetést okoz.

Az új vírustörzs terjedése miatt a kormány azt javasolja a munkáltatóknak, hogy ahol csak lehet, tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést. A tárcavezető szerint kisebb csoportokat kell létrehozni, hogy az alkalmazottak ne keveredjenek, és így minél kevesebben essenek ki a munkából. A szlovén kormány attól tart, hogy a járvány robbanásszerű terjedése miatt nagyon sokan kerülnek karanténba, ez pedig megbéníthatja az ország gazdasági életét. Emiatt hétfőtől tízről hét napra rövidítették a kötelező hatósági elkülönítés időtartamát is.  A miniszter továbbá felhívta az állampolgárokat, hogy használják ki a január 13-15 közötti oltási akciónapokat, amikor az egész ország területén reggeltől estig előjegyzés nélkül vehetik fel valamelyik vakcina egyik adagját.

Keddre, rekordszámú 5164 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és három beteg halt meg. Kórházban 553 beteget ápolnak, közülük 160-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 254 067-en kaptak védőoltást, közülük 1 195 655-en mindkét adagot felvették. A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 7956 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 38-an hunytak el. Kórházban 1824 beteget ápolnak, közülük 233-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 270 667-en kaptak védőoltást, közülük 2 167 171-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítására Horvátországban hétfő éjféltől újabb szigorításokat vezettek be: korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását.

*

Romániában országszerte fokozott ütemben, közösségi szinten terjed a koronavírus omikron variánsa - figyelmeztetett kedden közzétett heti elemzésében a közegészségügyi intézet (INSP). A minden eddiginél ragályosabb mutációt már az ország megyéinek több mint felében (74 százalékában), valamennyi történelmi régióban kimutatták és az esetek több mint felében a fertőzést nem lehetett utazási előzményhez kötni.

2022 első hetében több mint háromszáz - a vírusmutáció beazonosítására alkalmas - szekvenciális elemzést végeztek a romániai laboratóriumokban, ezek csaknem kétharmada pedig már az omikron variánst mutatta ki, míg a korábbi járványhullámban domináns delta mutáció aránya 40 százalék alá csökkent. A Dél-Afrikában felfedezett omikron romániai megjelenése óta eltelt egy hónapban 295 páciensnél azonosították a vírusvariánst, csaknem kétharmaduk be volt oltva. Az INSP közleménye azonban arra figyelmeztetett: a beoltottakra vonatkozó statisztikai megállapítást nem lehet kivetíteni a lakosság egészére, a szekvenciális elemzést ugyanis nem egy reprezentatív mintán, hanem egészségügyi szempontok alapján kiválasztott esetekben végzik. Az újév első hetében Romániában azonosított 203 omikron-fertőzés 28 százalékában feltételezhető, hogy a fertőzés külföldről származik, a legtöbben (32 esetben) Nagy Britanniából hozták a vírust. A román hatóságok eddig egyetlen halálesetet sem regisztráltak a bizonyítottan omikronnal fertőzött koronavírusos betegek körében.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában 8861 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában, ami csaknem háromszorosa az utóbbi két hét átlagának, és 75 százalékos növekedést jelez az előző hét átlagához képest. Romániában továbbra is példátlan ütemben terjed a járvány ötödik hulláma: az újév első hetében csaknem négyszer annyi új koronavírusos megfertőződést jegyeztek, mint az azt megelőző héten.

Az utóbbi 24 órában 43 új halálesetet jegyeztek fel: ez csaknem 40 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot. Kedden ismét 3000 fölé emelkedett a kórházakban kezelt fertőzöttek száma, ami mintegy 20 százalékos növekedést jelent az egy héttel korábbi helyzethez képest. Hasonló mértékben, 415-re emelkedett az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma.

*

Ukrajnában január végén újra fellángol a koronavírus-járvány - jelezte Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a BBC Ukrajina internetes kiadványnak adott, kedden megjelent interjújában. A tisztségviselő prognózisát arra alapozta, hogy a hónap végéig egyre jobban elterjed az országban a vírus erősen fertőző, omikron variánsa. Szavai szerint a járvány újabb csúcspontja februárban lesz, fokozatos csökkenéssel egészen áprilisig. Hozzátette, hogy a fertőzés terjedési üteme függ a járványellenes intézkedések hatékonyságától, és attól, hányan veszik fel addig a védőoltás két dózisát, illetve a harmadik, emlékeztető adagot.

Megjegyezte, hogy az új fertőzések száma és a halálozások tekintetében az egészségügyi tárca nem számít rosszabb helyzetre idén, mint amilyen 2021-ben volt. A harmadik, emlékeztető oltással kapcsolatosan emlékeztetett arra, hogy január 6-tól minden felnőtt korú ukrán megkaphatja. Kiemelte ugyanakkor, hogy a stratégiai vállalatok alkalmazottait és az egészségügyben dolgozók beoltását tekinti a minisztérium elsődlegesnek, mert ez a két szféra kulcsfontosságú járvány idején. A minisztériumban azzal számolnak, hogy a járvány újabb fellángolásáig 300-400 ezren veszik fel a harmadik oltást.

Az 5-11 év közötti gyermekek koronavírus elleni beoltását a tárca leghamarabb áprilisban készül áttekinteni. "A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy ez a gyermekekre nézve veszélytelen" - jelentette ki, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy Európában egyelőre még nincs erre vonatkozó ajánlás. Közben az elnöki iroda közölte, hogy a 12-18 éves korosztályba tartozók is megkapják az ezer hrivnyát, azaz csaknem 12 ezer forintot, ha felveszik az oltás mindkét dózisát.

A Volodimir Zelenszkij elnök által kezdeményezett, december 19-én elindult program keretében minden ukrán, aki felvette az oltás két dózisát, ezer hrivnyát kap, amelyet kijelölt célokra - belföldi turizmusra, kulturális eseményekre és sportbérletekre - költhet el. A kijevi vezetés ezzel azokat a vállalkozókat kívánja egyúttal segíteni, akiket a leginkább sújtottak a járvány miatt bevezetett korlátozások.

Ukrajnában keddre az azonosított fertőzöttek száma 5429-cel 3 709 871-re, az elhunytaké 219-cel 97 544-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 2500-zal 89 780-ra csökkent. Az elmúlt napon 915 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

*

A világon 313 464 214 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 504 225 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban a világon 310 314 594 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 494 848 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink