2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Reklámkampánnyal tiltakoznak a bécsi orvosok az e-betegkarton ellen

Hevesen ellenzi a bécsi orvosi kamara az egészségügyi minisztérium tervét, hogy egységes elektronikus nyilvántartást vezessenek a betegadatokról. Bírálataiknak hirdetési kampánnyal próbálnak nagyobb nyomatékot adni.

Az elektronikus társadalombiztosítási kártyát (e-card) 2005-ben vezették be Ausztriában, s április óta tart egy elektronikus receptnyilvántartó rendszer (E-Medikation) próbaüzemmódja is. Az elektronikus igazgatási rendszer újabb lépcsőfokát a terv szerint az Elektronikus Egészségi Aktának (ELGA) nevezett rendszer jelentené.

Az ELGA segítségével minden ellátóhelyen és gyógyszertárban lehívhatóak lennének a beteg máshol készült leletei és az is, hogy melyik orvos milyen gyógyszert írt fel addig neki. A szaktárca érvei szerint így elkerülhetők lesznek a felesleges többszöri vizsgálatok és az, hogy feleslegesen kapja meg a beteg mástól is ugyanazt a receptet.

Az ELGA-ról szóló törvény előkészítése még tart, a rendszert 2017-ben helyeznék véglegesen üzembe.

Ahogy már a receptnyilvántartási rendszer előkészítése során is, ezúttal is erős ellenállással szembesül Alois Stöger (Osztrák Szociáldemokrata Párt) egészségügyi miniszter. Az ellenzék egyöntetű elutasítása mellett egyelőre hiányzik a törvény mögül a koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatása is, a leghevesebben azonban a bécsi orvosok tiltakoznak ellene.

A kamara fővárosi tagszervezete adatvédelmi aggályokat hangoztat, vitatja a tervezett rendszer hasznosságát, és csütörtök óta feltűnő hirdetési kampányt folytat az ELGA ellen a napilapokban.

Ruhátlan, magukat csak kezükkel takaró embereket ábrázoló hirdetéseik szlogenje szerint az ELGA-ra a pácienseknek "a gatyája is rámegy", s "lemezteleníti" őket mások előtt. Az orvosok szerint mivel az ELGA-hoz összesen százezer egészségügyi dolgozó fér hozzá, "tágra nyitja a kaput a központi adatlopás előtt", ráadásul feleslegesen emészt fel eurómilliókat.

(forrás: InforMed)
hirdetés

Könyveink