2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Putyin és a vizitdíj

Vlagyimir Putyin növelné az egészségügyi kiadásokat, ám ezt a nyugdíjkorhatár emelésével, illetve vizitdíj bevezetésével ellensúlyozná a Napi.hu szerint.

Vlagyimir Putyin vélhetően nem jól megérdemelt pihenéssel akarja tölteni következő, valószínűleg utolsó elnöki periódusát, amely azt követően kezdődhet, hogy március 18-án sok lóhosszal megnyeri az elnökválasztást, derül ki a Bloomberg cikkéből, amelyet átvett a Moscow Times. Erre utal, hogy a február elején nagy beszédben vezeti elő gazdasági programját, amely az állami kiadások rég nem látott emelését ígéri majd az oroszoknak.

Putyin az pozitív eredményeket ígérő kiadásokra fog koncentrálni. Ezek egyike, hogy hat év alatt 30 százalékkal, kétezer milliárd rubellel (8900 milliárd forint, 20 négyes metró ára) növelik az egészségügyi, oktatási és infrastrukturális kiadásokat. Ekkora emelkedésre 2012 óta nem volt példa.

Oroszország sokkal kevesebbet költ kórházaira, iskoláira és útjaira más ipari országoknál. Az első csípős lépés a 13 százalékos személyi jövedelemadó emelése vagy a kétkulcsos rendszer bevezetése lehet, ám erről csak a választás után szándékoznak társadalmi vitát indítani.

A nyugdíjkorhatárt, amely jelenleg a nők esetén 55, a férfiaknál 60 év, megemelnék, miközben jelentősen csökkentenék az előrehozott nyugdíjba vonulók juttatásait. Eltörölnék az élelmiszerek és az orvosságok áfakedvezményeit, továbbá felmerült egy új forgalmi adó, illetve a luxusadó bevezetésének lehetősége is.

Az egészségügyi tárca erősen lobbizik a dohánytermékek jövedéki adójának megháromszorozásáért 2022-ig, amitől a megbetegedések csökkenését is várják. A Kreml egyetért az emeléssel, a mértékén még vitatkoznak. Emellett szó van a vizitdíj és a tandíj bevezetéséről, ami politikailag extrakényes ügy Oroszországban, ahol az egészségügyi és oktatási szolgáltatást a szovjet idők hagyatékaként állami juttatásnak tekintik, közli a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink