2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Pesmergák a Honvédkórházban

Az Iszlám Állam elleni harcban megsebesült kurd harcosokat ápolnak a Honvédkórházban – tudta meg a Magyar Idők.

A pesmergák magyarországi ellátására és rehabilitációjára a Magyar Honvédség és a kurdisztáni erők közötti együttműködés alapján van lehetőség. Dezső Tamás hadtörténész – akinek a közvetítésével az első tárgyalások folytak a kurd katonák budapesti ellátásáról – a Magyar Időknek elmondta: először 2014-ben, még a Magyar Honvédség iraki missziójának szolgálata előtt folytattak megbeszéléseket arról Kurdisztánban, hogy milyen segítségre lenne szükségük a pesmergáknak az Iszlám Állam elleni harcban.

Ekkor merült fel az egészségügyi támogatás igénye. Azóta bizonyos rendszerességgel a megsebesült kurd harcosok egy részének lehetőséget adnak a gyógykezelésre a Honvédkórházban, ahol jelenleg is ápolnak néhányat közülük.

Az orvosi segítség a helyszínen is fontos. Dezső Tamás tájékoztatása szerint a kurdok a magyar katonai missziónak is azért a leghálásabbak, hogy megtanították őket a hadszíntéri felcserek módszereire (sürgősségi sebkötözésre, sínkészítésre), mert ezzel életeket menthettek meg a Moszult birtokló iszlamista gerillák elleni harcokban, írja a lap.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink