2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Öt év börtönre ítéltek egy orvost

Öt év börtönre és több mint egymillió forint pénzbüntetésre ítélt első fokon pénteken a Szolnoki Törvényszék egy ortopéd szakorvost, aki hivatali kötelezettségét megszegve 1429 esetben állított ki az egészségkárosodás súlyos fokát és végleges voltát a valósággal ellentétesen tartalmazó elsőfokú ortopéd szakorvosi véleményt a hozzá fordulók, azaz további 85 vádlott részére.

A bíróság a korábban a jászberényi kórházban dolgozó doktornőt, az ügy elsőrendű vádlottját 40 rendbeli bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás, 7 rendbeli hivatali vesztegetés és 1429 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 1 millió 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, emellett a közügyektől 5, míg az orvosi foglalkozás gyakorlásától 10 évre eltiltotta. A jelenleg 78 éves orvos a nem jogerős ítélet szerint a börtönbüntetés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható. Az orvos 85 vádlott-társa a nem jogerős ítélet szerint az orvos által kiállított valótlan tartalmú szakvélemények felhasználásával jogosulatlanul jutott hozzá a súlyos egészségkárosodott személyek után járó költségvetési támogatáshoz.

Az ügy másodrendű vádlottját – aki amellett, hogy az orvos által kiállított valótlan tartalmú szakvélemény felhasználásával maga is jogosulatlanul vett fel költségvetési támogatást, "ügyfeleket" is hozott az orvosnak  15 rendbeli, részben bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás és 66 rendbeli felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől a bíróság. A többi vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, pénzbüntetést vagy megrovást szabtak ki.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész 3 napot kért annak eldöntésére, hogy kíván-e fellebbezni. Az ítélethirdetésen jelenlévő vádlottak többsége azonban fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink