2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Orvosokat megvesztegető gyógyszergyári vezetők pere Bostonban

Orvosokat megvesztegető gyógyszergyári vezetők pere kezdődött meg hétfőn Bostonban. Az érintett vezetők a függőséget okozó opiát tartalmú gyógyszerek felírása érdekében fizették le az orvosokat.

Az Insys Therapeutics gyógyszergyár milliárdos alapítója és 2017-ig elnök-vezérigazgatója, John Kapoor négy munkatársával együtt áll a bíróság előtt. Először fordul elő az Egyesült Államokban, hogy egy fájdalomcsillapítókat gyártó cég vezetőit bíróságon vonják felelősségre azért, mert a hatóságok szerint hozzájárultak az Egyesült Államokban pusztító opiátválsághoz.

Kapoor a vádirat szerint "bűnügyi vállalkozássá" alakította a céget: több millió dollárt fizetett orvosoknak azért, hogy az Insys gyógyszereit írják fel pácienseiknek. "John Kapoor és vádlott-társai azért fizettek doktoroknak, hogy hagyjanak fel orvosi hivatásukkal", fogalmazott hétfői vádbeszédében David Lazarus helyettes ügyész.

A 75 éves Kapoor és kollégái nem vallották bűnösnek magukat, Kapoort még 2017 októberében, éppen azon a napon tartóztatták le, amikor Donald Trump elnök közegészségügyi rendkívüli helyzetnek minősítette az opiátválságot. 2017-ben az Egyesült Államokban csaknem 48 ezer ember lelte halálát kábítószer-túladagolásban. Az Insys által gyártott nevű fájdalomcsillapító fentanilt, a morfiumnál százszor erősebb opiátot tartalmaz, és az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) csakis rákbetegek erős fájdalmának csökkentésére engedélyezte.

Az Insys gyógyszergyár vagy közvetlenül fizette le az orvosokat, vagy beszédekre, továbbképző tanfolyamok tartására, alkalmanként 275 ezer dolláros honoráriumért kérte fel a megkörnyékezett orvosokat. A nyomozás tanúsága szerint az orvosok szükségtelenül és indokolatlanul is felírták a szóban forgó fájdalomcsillapítót.

Tavaly szeptemberben a tekintélyes New York-i Sloan Kettering rákkórház orvos-igazgatójának, José Baselga onkológusnak kellett távoznia posztjáról, mert kiderült: nem tárta fel, hogy dollármilliókat kapott gyógyszergyáraktól és egészségügyi biztosítóktól "megrendelt" cikkeiért.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink