2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Az orvosok és a vagyon – Amerikában

Az amerikai orvosok több mint a felének 1 millió USD-t meghaladó értékű nettó vagyona van, közli az OTSZ Online.

Az amerikai orvosok 51%-ának 1 millió USD-t meghaladó nettó megtakarítása van a Medscape Physician Wealth and Debt Report 2019 szerint: 44%-uk 1 és 5 millió dollár közötti összeggel, 7%-uk 5 millió dollár fölötti összeggel rendelkezik (e vagyonos réteg 20%-a gasztroenterológus, 19%-a dermatológus és csak 3-3%-a gyermekgyógyász és családorvos, illetve 2%-a sürgősségi orvos).

Az arányokhoz tudni kell, hogy az amerikai átlagpolgárok mindössze 3%-ának van 1 millió dollárnál nagyobb megtakarítása és 5-25 millió dollár közötti összeggel 1,3 millióan rendelkeznek (nem számítva az ingatlan vagyonokat). A nettó vagyonba (”net worth”) a bankszámlákon lévő pénzt, a nyugdíjalapot, a befektetéseket, az otthon jelzáloghitelét, az autókat és egyéb értéktárgyakat számolják be – levonva a tartozásokat. A vagyon kiszámítását az évenkénti Medscape Physician Compensation Report alapján végezték, ami 30 szakmában tevékenykedő több mint 20 000 orvos adatait tartalmazza.

A kérdőívekre adott válaszok alapján jelentős eltéréseket lehet látni az etnikai csoportok és a nemek között. Az 5 milliónál gazdagabbak 9%-a fehér, 5-5%-a ázsiai és hispán, 3%-a vegyes eredetű, 2%-a afro-amerikai. Az orvosnők vagyona konzisztensen kisebb férfi kollégáikénál. Háromszor annyi férfi orvos rendelkezik 5 millió fölötti összeggel, mint orvosnő (9% vs 3%), viszont az 1 millió dollárnál kevesebb vagyonnal rendelkezők között jóval több az orvosnő, mint a férfi (61% vs 43%). A vagyon az életkorral egyre nő, legvagyonosabb az 55 évesnél idősebb korosztály.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés

Könyveink