2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Óraátállítás 2023

Kevesebb lesz az alvásidőnk a hétvégén a szombat éjszakai nyári időszámításra átállás miatt, ha nem figyelünk erre, közli a Magyar Alvás Szövetség. Az órák egy órával előre állítása valóban új időszámítást jelent  a szervezet számára, amit sokan megszenvednek.

Az évmilliók során megszokott eredeti, téli időzónától, az életünket meghatározó cirkadián ritmustól való eltéréshez igazodásért megdolgozik az agyunk és a szervezetünk.

Ha előtte néhány napig tíz-tizenöt perccel többet alszunk, segíthetünk az átálláson.

Az óraátállítás eltörlése valamennyi uniós országban kötelező, ennek időpontja, és főként a megfelelő időzónában történő megállapodás kérdése azonban még nagy vitákat kavar.

A Magyar Alvás Szövetség a kormányzati döntések előtt javasolja a szakemberek és a közvélemény érveinek a meghallgatását is. Megfontolandó lehet akár a jelenlegi időzóna, a GMT+1 váltás lehetősége, vagy más kronobiológiai javaslatok figyelembe vétele.

"Az alvatlanság kora – ahogy jellemezték a Magyar Alvás Szövetség nemzetközi konferenciáján, a Magyar Tudományos Akadémián néhány napja a szakemberek a Covid-világjárvány utáni időszakot új életmód és egészségszemlélet-váltást kíván hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke , nem hosszabbíthatjuk tovább következmények nélkül a nappalokat, az éjszakai alvásidő rovására.

Rosy képe a Pixabay-en
Rosy képe a Pixabay-en

(forrás: Magyar Alvás Szövetség, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink