2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Oltás nélkül rengeteg halálos áldozatot szed a kanyaró

A kanyarójárvány áprilisi megjelenése óta már 698 gyerek halt bele a betegségbe Zimbabwében – idézi a dél-afrikai ország egészségügyi minisztériumának közleményét az MTI nyomán a 24. A hatóságok eddig 6291 megbetegedést jelentettek.

A két héttel ezelőtti adatokhoz képest több mint négyszeres emelkedés figyelhető meg. Augusztus közepén még 157, többnyire oltatlan gyerek haláláról és 2056 megbetegedésről adtak hírt. A kormány akkor egyúttal azt is bejelentette, hogy nagyszabású oltási kampányt indít a hat hónap és 15 év közötti gyerekek beoltására.

Zimbabwében azonban sokan ellenzik a modern gyógyszereket, és több vallási közösség rossz szemmel nézi az oltást. Johannes Marisa, a zimbabwei orvosi kamara elnöke úgy vélte, kétséges, hogy az emberek tájékoztatása eredményre vezet-e ezen a téren. Nézete szerint a kormánynak azt is meg kellene fontolnia, milyen kényszerintézkedéseket tudna bevezetni annak érdekében, hogy senki se utasíthassa vissza a gyereke beoltását.

Április elején a keleti Manicaland városból jelentették az első megbetegedéseket, majd a járvány elterjedt az egész országban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) akkor azt közölte, hogy Afrikában idén márciusig a tavalyi év azonos időszakához képest 400 százalékkal nőtt a kanyarós megbetegedések száma, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink