2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Olaszországban karácsonyra tovább szigorítanak

A lengyel szejm jóváhagyta a védőoltások mellékhatásainak kárpótlására létesítendő alap tervét. Nemzetközi kitekintés.

A szlovén kormány pénteken elfogadott rendelete értelmében a két adag védőoltást felvettek számára februártól egy évről kilenc hónapra csökken a Covid-igazolvány érvényessége, közölte a szlovén kormányzati kommunikációs hivatal (UKOM). Az emlékeztető, harmadik oltás felvételével a védettségi igazolások határozatlan időre szólnak. A döntés az immunizálással foglalkozó tanácsadói bizottság ajánlásán alapul, és összhangban van az Európai Betegségellenőrzési Központ (ECDC) útmutatásaival, amelyek szerint az emlékeztető oltásokra szükség van a járvány hatékony leküzdése érdekében. A határozat csak a 18 éven felüli állampolgárokra vonatkozik.

Határozatlan időre szól azok védettségi igazolása is, akik felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből, és ezt követően kétszer is beolttatták magukat. Azoknak, akik felépültek a fertőzésből, illetve felgyógyultak, és csak egy oltással rendelkeznek, Covid-igazolványuk csak 180 napig lesz érvényes.

Péntekre 1278 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 12 beteg halt meg. Kórházban 746 beteget ápolnak, közülük 237-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 240 763-an kaptak védőoltást, közülük 1 176 493-an már a második adagot is felvették.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3778 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 54-en haltak meg. Kórházban 2188 beteget ápolnak, közülük 288-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 237 974-en kaptak védőoltást, közülük 2 073 410-en már a második adagot is felvették.

Horvátországban a múlt héten azonosították az új vírust, és azóta nyolcra nőtt az igazoltan omikronnal megfertőződöttek száma.

*

Az északkeleti Veneto tartomány péntek éjféltől szigorítja a járványkorlátozásokat, hétfőtől pedig további régiókban emelik az óvintézkedések fokozatát. Ezek az ünnepek alatt már Olaszország több mint felére érvényesek lehetnek az egészségügyi tárca pénteki rendelkezése szerint. Veneto kormányzója, Luca Zaia bejelentette, hogy éjféltől szabadtéren is ismét kötelező lesz a maszk viselése, amelynek használatát az utcákon június elején törölték el. Az orrot és szájat elfedő maszkot mindenkinek, aki hat évnél idősebb, hordania kell. Zárt térben eddig is érvényben volt a maszk kötelező viselése. Az egészségügyben, valamint az idősotthonokban dolgozók rendszeres tesztkötelezettségét az eddigi tíz napos határidőről négy napra csökkentették. Az idősotthonok lakói mostantól nem hagyhatják el az otthont, lakóik, valamint a kórházak és más egészségügyi intézet betegei és lakói alkalmanként kizárólag egy-egy látogatót fogadhatnak.

Luca Zaia hangsúlyozta, hogy senkit nem kötelezhet rá, de azt tanácsolja, hogy rokonok és barátok teszteljék magukat, mielőtt az ünnepnapokon találkoznának egymás otthonaiban.

Veneto, Liguria, Marche tartomány és Trento megye térsége hétfőtől sárga járványfokozatba lép át, ami többek között a kötelező szabadtéri maszkhasználatot jelenti, vagy például azt, hogy a vendéglátásban ugyanannál az asztalnál csak négyen foglalhatnak helyet. Korábban Friuli-Venezia Giulia, Calabria és Bolzano térsége került ugyanebbe a járványfokozatba. A hat régió és két megye területén 12 millió lakosra érvényesek a korlátozások.

Alessio D'Amato, a közép-olasz Lazio egészségügyi tanácsosa bejelentette, hogy a tartomány december 27-én kerülhet át a sárga színű fokozatba Lombardiával és Emilia-Romagnával együtt. Friuli-Venezia Giulia régió a Covid-19 osztályok egyre erősebb leterheltsége miatt egyenesen narancssárga zónába léphetne, s ebben az esetben az oltás nélküliek kizárólag munkavégzés, vagy más nyomós ok miatt hagyhatják el önkormányzatuk területét.

A római egészségügyi tárca péntek esti adatai szerint az utóbbi egy nap alatt végzett több mint 669 ezer teszten több mint 28 ezer új beteget szűrtek, és 120 beteg halt meg. Az utóbbi három nap alatt nyolcezerrel emelkedett az azonosított betegek napi száma. Pénteken 550 ezer adag oltást adtak be, ebből mintegy 480 ezer emlékeztető oltás volt, és több mint 14 ezer, 5 és 11 év közötti gyereket oltottak be.

*

A Szputnyik V és a Szputnyik Light vakcina kombinációjával történő beoltottság teljes védelmet nyújt az új típusú koronavírus omikron változata ellen, jelentette ki Alekszandr Gincburg akadémikus, az orosz Gamaleja Központ igazgatója pénteken újságíróknak. Gincburg emlékeztetett arra, hogy a Szputnyik Lightot harmadik, emlékeztető és hatáserősítő "boosterként" adják be a pácineseknek, fél évvel a kétkomponensű Szputnyik V-kúra után. Közölte: intézete javasolni fogja az orosz egészségügyi minisztériumnak, hogy tartson ki az eddigi stratégia mellett, és összpontosítson a lakosság általános átoltására.

A szakember azt állította, hogy a Szputnyik V és a Szputnyik Light kombinációjának hatékonysága meghaladja a 83 százalékot az omikron variánssal szemben, ami a delta mutáció elleni védelemmel vethető össze. Közölte, hogy a Gamaleja Központ rendelkezik technológiával, amely képes a koronavírus új törzsei ellen olyan vakcinákat létrehozni, amelyek valamennyi antigén ellen védelmet nyújtanak. Az erre irányuló munkálatok már folyamatban vannak.

Az orosz vakcina külföldi alkalmazásának előmozdításával foglalkozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) pénteken azt közölte, hogy a Szputnyik V az elsődleges laboratóriumi tesztelésen "nagyfokú vírussemlegesítő képességet mutatott" a koronavírus omikron változatával szemben, ezért "erős védelmet" kell biztosítania a nehéz lefolyású és a kórházi ápolást igénylő megbetegedés ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy pénteki moszkvai tanácskozáson kifejezte Oroszország készségét, hogy az egykomponensű Szputnyik Lightot megossza más, egyebek között európai országokkal megerősítő oltás céljából. Azt mondta, hogy a Szputnyik V "talán még hatékonyabban működik az omikron ellen, mint a világszerte használt más vakcinák".*Végleges formában jóváhagyta a lengyel szejm pénteken azt a törvénymódosítást, amely pénzügyi alap létrehozásáról rendelkezik a koronavírus elleni vakcinák, valamint bizonyos más védőoltások esetleges káros mellékhatásainak kárpótlására.

*

Végleges formában jóváhagyta a lengyel szejm pénteken azt a törvénymódosítást, amely pénzügyi alap létrehozásáról rendelkezik a koronavírus elleni vakcinák, valamint bizonyos más védőoltások esetleges káros mellékhatásainak kárpótlására. A szejm múlt csütörtökön nagy többséggel hagyta jóvá a jogszabályt, és pénteken elutasította az ellenzéki többségű szenátus módosító javaslatait is. Az új törvény most az államfő jóváhagyására vár. A kárpótlást azok igényelhetik majd, akik a koronavírus ellen tavaly decemberben megkezdett, védőoltások kiváltotta káros mellékhatások következtében, illetve 2023 elejétől bizonyos más védőoltások miatt is legalább kéthetes kórházi kezelésre szorultak, vagy szorulnak a jövőben. A kárpótlás a rövidebb távú kórházi ápolást igénylő súlyos túlérzékenységi reakció, az úgynevezett anafilaxiás sokk esetén is igényelhető.

A maximális összeg 100 ezer zloty (7,9 millió forint). A pénzt legfeljebb két hónapig tartó, egyszerűsített eljárásban lehet majd igényelni a betegjogi ombudsmannál, aki a szakértőkből álló hattagú tanácsadói testülete javaslata alapján fog dönteni. A kompenzációs kérvényt 200 zlotys (15,8 ezer forint) - jogosnak talált igény esetén visszatérítendő - illeték fejében lehet benyújtani. Az egyik, végül elutasított szenátusi módosítás törölte volna ezt az illetéket. A befizetett illetékek az alap egyik forrását adják, de hozzájárulnak az alaphoz az állammal a vakcinák szállításáról szerződést kötő gyógyszergyártó, illetve gyógyszerszállító cégek is. Az alaphoz benyújtott kárpótlási igénytől függetlenül a betegek bírósági úton továbbra is kérhetnek jogorvoslatot.

A koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen eddig Lengyelországban beadott védőoltások után mintegy 16 ezer nemkívánatos, többségében enyhe reakciót regisztráltak. A vakcina beadása után 33 személy elhunyt, a lengyel egészségügyi tárca szerint azonban nincs bizonyíték az oltás és a halál közötti közvetlen összefüggésre, így egyetlen, oltás okozta halálesetet sem tartanak számon.

*

A világon 273 668 314 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 344 177 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 272 911 967 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 336 255 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink