2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nyugat-nílusi láz: 40 halálos áldozat Romániában

Romániában idén már negyvenen meghaltak a nyugat-nílusi láz következtében, közölte az Agerpres hírügynökség.

Az országos tisztiorvosi szolgálat összesítése szerint a betegség május eleji megjelenése óta 275 igazolt fertőzést jegyeztek fel az országban. A fertőzésnek leginkább a 60 év felettiek vannak kitéve: a megbetegedések több mint kétharmadát ennél a korosztálynál fordult elő.

A nyugat-nílusi láz elsősorban a Kárpátok karéján kívüli területeken, főleg Bukarestben (53), illetve Dolj (34), Iasi (26), Olt (24), és Teleorman (19) megyében jelent meg. Erdélyben Bihar (8), Maros (7), Szatmár (6), Szeben (7) megyében regisztráltak több fertőzést.

A vírusgazdák a madarak, közöttük pedig a szúnyogok révén terjed a kór, és az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át. Bár az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő miatt október végén is sok még a szúnyog, a román tisztiorvosi szolgálat szerint a betegség terjedése lecsengőben van.

Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel (láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések) jár, az esetek kis hányadában (egy százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legutóbbi jelentése szerint Magyarországon idén október 12-ig összesen 203 nyugat-nílusi vírusfertőzést jelentettek, hivatalosan a betegek közül egy meghalt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink