2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nyomorognak az egyetemi laborok

Paravánokkal eltakart málló vakolat és dohszag fogadja a hallgatókat az egyik fővárosi egyetem kémia tanszékén, írja a Magyar Hang.

– Ki kell sírnunk a lejárt vegyszereket a beszállítóktól, hogy ne maradjanak el a tervezett gyakorlatok. Siralmas a helyzetünk – mondta a Magyar Hangnak az egyetem neve elhallgatását kérő tanára. Évente 700 ezer forint körül összegből gazdálkodhat a tanszék, ebből kellene fedezniük a fogyó vegyszereket, a folyamatosan cserélendő kísérleti eszközöket, a labor öreg hűtőjének cseréjét, a fénycsöveket, a veszélyes hulladék elszállítását, a megfelelő mosószereket, az oktatók konferenciarészvételét, az elavuló számítógépek cseréjét. A távolról sem teljes listából is látszik, mennyire nehéz feladatuk van.

A természettudományos képzések, különösen a labormunkával és kísérletezéssel járó oktatás az a terület, ahol hat éve átlagot meghaladóan szűkültek a keretek, ám a későbbi korrekciók alig érintették ezeket a képzéseket. A forráshiány kihatással van a hétköznapi oktatás színvonalára, az oktatók elvándorlására, mindezek eredményeként pedig a diplomák értékére.

A Debreceni Egyetemen nem panaszkodnak súlyos eszközhiányra, ám az egy oktatóra jutó órák száma, illetve a képzésekre bejelentkezett hallgatók száma és felkészültsége már hagy kívánnivalót maga után – tudta meg a lap Fábián Istvántól, az egyetem korábbi rektorától, aki jelenleg a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék vezetője. Az oktatáshoz szükséges eszközöket és vegyszereket különösebb gond nélkül biztosítani tudják a Szegedi Tudományegyetemen is – derült ki Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék vezetőjének válaszából.

A spórolás miatt országos gyakorlattá vált nálunk az is, hogy a szakdolgozati témákat csak lista alapján választhatják a hallgatók, ugyanis közel sem biztos, hogy minden kísérletet be tudnak mutatni – az anyagi nehézségek miatt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ennek kapcsán a lap megtudta, hogy egyik évben látványosan sokan „választottak” a hallgatók olyan szakdolgozati témát, ami ugyanannak a biokémiai folyamatnak az eltérő vizsgálatával járt.

– Kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy a labormunkához való gumikesztyűt is saját költségre kell beszerezniük a hallgatóknak, vagy fizetniük kell a külső helyszínen tartott gyakorlatokért. Előfordul, hogy az év közben elhasználódott, összetört fogyóeszközök, mint a laboratóriumi üvegek pótlására „töréskárt” fizettetnek átalányrendszerben a hallgatókkal, függetlenül a személyes felelősségtől – válaszolta kérdésre Radó Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának szóvivője, aki ezt a gyakorlatot elfogadhatatlannak nevezte. A hallgató panaszokról már tájékoztatták az oktatásért felelős államtitkárságot is, ahol ígéretet tettek arra, hogy megvizsgálják az intézmények gyakorlatát.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink