2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Norvégiában történt...

Szakmai hibák, hazugság, nyomásgyakorlás. Egy haláleset körülményeiről a Nordlys norvég regionális lap alapján számolt be az MNO.

Alexander Kral 2013. december 16-án az iskolából hazatérve vette észre, hogy édesapja, az 58 éves Gabriel Kral súlyos sérüléssel fekszik a padlón. A fiú egyből tárcsázta a mentőket és Gabriel Kralt kórházba szállították. A Norvég Egészségügyi Hatóság most befejezett és a család számára hozzáférhetővé tett jelentése szerint a férfi a kórházba érkezése után még több mint egy órát életben volt, és sorozatos, súlyos szakmai hibák vezethettek a halálához.

Mint a jelentésből kiderül, amikor Gabriel Karlt bevitték a UNN egyik műtőjébe, még magánál volt, és egy tömlő segítségével lélegeztették. A műtőben azon a tízfős csapaton kívül, akik az operációhoz készülődtek, még további 20-30 ember tartózkodott, teljes volt a káosz. Mivel a beavatkozásokkal késlekedtek, az 58 éves férfi állapota romlani kezdett, egyre gyengébben lélegzett. Mikor ezt az egyik orvos érzékelte, indítványozta, hogy azonnal vezessenek be egy szondát a páciens tüdejébe, amin keresztül lélegeztetni tudják. Csakhogy a beavatkozást végző kollégáját senki nem tájékoztatta róla, hogy Gabriel Karlt még nem érzéstelenítették, így a vizsgálat szerint „úgy nyitották fel a torkát, hogy a páciens részben még öntudatánál volt”.

A beavatkozást végző orvos nem Karl légcsövébe vezette a szondát, hanem a nyelőcsőbe, így a férfi már egyáltalán nem jutott levegőhöz. Állapota kritikusra fordult, emiatt az orvosok ismét azonnali beavatkozás mellett döntöttek és felnyitották a mellkasát. Ismét érzéstelenítés nélkül, miközben nem vették észre, hogy a szonda rossz helyen van.Gabriel Karlt ezek után újraéleszteni kellett, majd átvitték egy másik műtőbe, de ekkor már késő volt.

Az orvosok a családdal hamis információt közöltek, miszerint a családapa azonnal meghalt, amint a kórházba ért. Azt az orvost, aki többször is jelezte, hogy a halál oka a szonda rossz helyre történő behelyezése lehet, írásban figyelmeztették „helytelen magatartása” miatt.

A teljes cikk

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink