2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nobel-érmét ajánlotta fel a menekültek javára a Novaja Gazeta főszerkesztője

Árverésre ajánlotta fel a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta független orosz újság főszerkesztője az elismeréssel járó Nobel-érmet az ukrajnai menekültek megsegítésére.

Erről kedden Muratov számolt be a lap Telegram-csatornáján.

"A Novaja Gazeta és én úgy döntöttünk, hogy a 2021-es Nobel-békedíjat egy ukrajnai menekülteket segítő alapnak adományozzuk. Már több mint 10 millióan menekültek el. Kérem az aukciósházakat, jelentkezzenek, hogy elárverezzék ezt az egész világ által ismert díjat!" – írta a főszerkesztő.

A Nobel-bizottság októberben jelentette be, hogy Dmitrij Muratov és Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíró kapja a békedíjat "a szólásszabadság védelmében tett erőfeszítéseikért, amely a demokrácia és a tartós béke előfeltétele". A díjátadó ünnepséget, mint mindig, december 10-én, Nobel halálának évfordulóján tartották Oslóban. Muratov a ceremónián elmondta, hogy a díjjal járó összeget a betegek megsegítésére és a független újságírás támogatására fogja fordítani.

A Nobel-díj alapítójának profilját hordozó, 18 karátos aranyból készült, 175 gramm súlyú Nobel-érmeket az idén 13 díjazottnak adták át. A Nobel-békedíj 10 millió svéd korona (355 millió forint) pénzbeli jutalommal jár.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink