2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Nő a gyógyszerrezisztens HIV-esetek száma

Tíz országban gyógyszerrezisztens HIV-fertőzött a frissen diagnosztizált csecsemők közel fele, közli az InfoStart.

A WHO friss kutatása világított rá az aggasztó helyzetre, miközben azt is megállapította, hogy 27,5 millió főre nőtt az antiretrovirális szerekkel kezelt HIV-pozitívok száma – ez évi kétmilliós növekedést jelent. A The Guardian cikke szerint az igazán magas fertőzőttszámmal rendelkező országok közt ötből négyben sikeresen tartják kordában a betegséget ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazásával.

A tanulmány ugyanakkor azt is találta, hogy egyre több ország éri el a rezisztencia 10 százalékos küszöbértékét egy gyógyszercsoporttal szemben, ami a WHO szerint alátámasztja az alternatív kezelésre való áttérés szükségességét. A világszervezet ezt már 2019 óta javasolja. A 10 százalékos küszöbértéket meghaladó rezisztenciát a vizsgált 30 országból 21-ben jelentették. A jelentés szerint a nem nukleozid reverz transzkriptáz-gátlókról való átállás kiemelten fontos a gyermekek esetében, mivel 10 szubszaharai afrikai országban végzett felmérés szerint az újonnan diagnosztizált csecsemők közel fele gyógyszerrezisztens HIV-fertőzött.

A WHO szerint a gyógyszer-rezisztencia szigorú nyomon követése kulcsfontosságú a nagy számú HIV-beteggel rendelkező országokban, hogy továbbra is kontroll alatt tudják tartani a vírust. A WHO szerint az országok 64 százaléka rendelkezik tervekkel a gyógyszer-rezisztencia nyomon követésére és kezelésére.

További részletek

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink