2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nem végzett abortuszt, nem kapott állást

Egy svéd szülésznő jó ideje küzd azért, hogy ne diszkriminálják hazája kórházaiban, amelyekben azért nem kap állást, mert keresztény hitére hivatkozva nem hajlandó magzatelhajtást végezni. A Magyar Nemzet összeállítása.

Ellinor Grimmark 2014-ben végzett szülésznőként, gyakornoki helyén pedig rögtön fel is kínáltak számára egy állandó pozíciót. Nem csoda, Svédország szülésznőhiánnyal küzd, így bőven van hely azoknak, akik ezen a területen szeretnének elhelyezkedni. Akadt azonban egy apróbb probléma: az akkor harmincnyolc éves családanya lelkiismereti okokra, keresztény vallására hivatkozva előre jelezte, hogy nem tud részt venni művi terhességmegszakító műtétekben. (Svédországban a szülészeteken végzik a magzatelhajtást.) Az állást ajánló klinika ezután visszamondta az ajánlatát, és hamarosan így tett két további hasonló intézmény is.

Grimmark ezt diszkriminációként értékelte, ezért az ombudsmanhoz fordult, illetve a helyi bíróságon pert indított, ahol először elismerték a jogsértést, 2015 végén a jogerős ítéletben azonban ellene döntöttek: az ítélet szerint a klinikáknak biztosítaniuk kell az abortuszhoz való „hatékony hozzáférést”, így jogosan döntöttek úgy, hogy nem alkalmazzák a svéd nőt. Ezzel együtt a mintegy harmincmillió forintos perköltséget is ki kellett fizetnie. Az ombudsman határozata szerint sem sérültek a szülésznő alapvető jogai, mivel nem vallása miatt utasították el, hanem azért, mert nem kívánta elvégezni a munkaköri leírásában foglaltakat.

A szülésznő az abortuszellenes Szövetség a Szabadság Védelméért (Alliance Defending Freedom) nevű amerikai keresztény szervezet segítségével 2016-ban fellebbezett a bíróság döntése ellen: a kereset szerint Grimmarknak mind a szabad vallásgyakorláshoz, mind a szabad véleménynyilvánításhoz való jogai sérültek, amikor nem vették fel dolgozni a klinikákra. Idén áprilisban azonban végül ellene döntött a bíróság: az ítélet szerint egyes állításait nem tudta bizonyítani. Grimmark azt nyilatkozta, hogy csalódott a döntésben, de számított rá, és nem adja fel: a következő állomás az Emberi Jogok Európai Bírósága.

További részletek és más esetek a lelkiismereti szabadság megvalósulásáról

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink