2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nem változtatnak az abortusztörvényen

A  Jog és Igazságosság (PiS) kormánya nem dolgozik a jelenlegi abortusztörvény módosításán, a szejmben egy polgári tervezet került megvitatásra  – húzta alá Beata Szydlo lengyel kormányfő, felszólítva az indulatok csillapítására.

A miniszterelnök a  keddi kabinetülést követő sajtóértekezlet elején tért ki a sokat vitatott abortusztémára, mely legutóbb a hétfőn országszerte rendezett gyászruhás tüntetések középpontjában állt – írja az MTI. A kormány nem dolgozott, és nem is dolgozik semmiféle olyan törvényen, amely változtatna a jelenlegi abortusz-szabályozáson – jelentette ki Szydlo. A szeptember végén részletes parlamenti vitára bocsátott, a jelenlegi, kompromisszumnak tartott törvényt szigorítani kívánó tervezetet polgári kezdeményezés nyomán nyújtották be. Emlékeztetett arra is: a másik polgári tervezetet, mely viszont a jelenlegi előírások liberalizálását célozta, a képviselők az általános vita után elvetették, mégpedig  az ellenzéki Lengyel Parasztpárt kezdeményezésére. Szydlo úgy értékelte: az abortuszügyben az utóbbi napokban túl  magasra csaptak az indulatok, a közéleti szereplők, különösen a  politikusok felelőssége pedig az, hogy ezeket csillapítsák, és hogy békés legyen a véleménycsere.

A kormányfő nem kommentálta a szenátus elnökének (PiS) hétvégi rádióinterjúját, amelyben Stanislaw Karczewski elmondta: a PiS szenátorai  az alsóházban  tárgyalt tervezettől eltérő, ennél enyhébb törvénymódosítás javaslatán dolgoznak.

A hétfői gyászruhás tüntetéseken rendőrségi adatok szerint összesen mintegy 98 ezer ember vett részt, országszerte 143 tiltakozást tartottak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink