2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Nincs kapcsolat az MMR oltás és az autizmus között

Egy új amerikai kormányzati tanulmány tovább növelte a bizonyítékok sorát azzal kapcsolatban, hogy a higanyalapú timerozál, amelyet korábban sok vakcina tartalmazott tartósítószerként, nem növeli az autizmus kockázatát.

Az Egyesült Államok betegségmegelőzéssel foglalkozó központjának (CDC) atlantai kutatói az 1994 és 1999 között született gyerekek adatait elemezték.

A Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában hétfőn közzétett tanulmányban nem találták az autizmus emelkedett kockázatát azoknál, akik akár magzati korban az anya révén, akár csecsemőként vagy kisdedként timerozáltartalmú vakcinának voltak kitéve.

Egy brit orvos, Andrew Wakefield bő egy évtizede vetette fel 12 gyerek vizsgálata alapján, hogy kapcsolat van az autizmus és a kanyaró, mumpsz, valamint rózsahimlő elleni, úgynevezett MMR-védőoltás között. Később ezt az állítását visszavonta, ám nézetei hatására sok szülő az Egyesült Államokban és Európában máig visszautasítja, hogy gyermeke megkapja az MMR-oltást. A tekintélyes brit orvosi hetilap, a The Lancet ez év elején hivatalosan is visszavonta az 1998-ban közzétett cikket. Az orvost májusban zárta ki tagjai sorából a brit doktorok regiszterét vezető szervezet, a General Medical Council (GMC).

A CDC adatai szerint az Egyesült Államokban 110 gyerek közül egyet érint az autizmus állapota. A tudósok többsége jelenleg az autizmust fejlődési zavarnak tartja, amelynek kialakulásában bizonyos gének is szerepet játszanak.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink