2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nem óv meg az öregedéstől a vérplazma!

Nem gátolja az öregedést a fiatalok vérplazmájának átömlesztése, közölte a Qubit szerint az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (FDA).

Az FDA szerint több államban elszaporodtak az olyan egészségügyi intézmények, amelyek fiatalok által adományozott vérplazma átömlesztését kínálják idősebbeknek, bizonyos esetekben több ezer dollárért. A szolgáltatást azzal reklámozzák, hogy olyan betegségeket gyógyít, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór, a sclerosis multiplex, a szívbetegségek vagy a poszttraumatikus stressz szindróma, de az öregedés és a memóriazavarok megelőzésével is kecsegtetik a potenciális ügyfeleket, írja a Qubit.

A hatóság szerint ezekre semmilyen bizonyított hatása nincs a vérplazmának, ráadásul olyan nagy adagokban ömlesztik át a vérplazmát a szóban forgó intézmények, hogy komoly kockázatok merülhetnek fel. Ilyen lehet például a fertőző ágensek jelenléte a plazmában, de allergiás reakciókat is kiválthat a nagy volumenű vérplazma-átömlesztés, ami a szív- és érrendszert is túlterhelheti az olyan pácienseknél, akik egyébként is küzdenek valamilyen kardiovaszkuláris problémával.

Az ilyen szolgáltatást kínáló intézmények általában állatkísérleti eredményeket nagyítanak fel, és próbálják átültetni emberi szintre.

(forrás: Qubit)
hirdetés

Könyveink