2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nem magánügy a túlsúly, mert drága a kezelés

Az elhízással küszködő polgárok országuk egészségügyi rendszerét is agyonnyomhatják, írja a túlsúly világnapjának apropóján a hvg.hu.

A londoni Guardian összeállítása a brit közegészségügyi rendszer főnökét idézi, aki szerint az NHS összeomolhat 2025-re, olyan sok túlsúlyos brit polgár okoz majd gondot neki. Ha nem változik semmi, akkor 19-ről 31 milliárd dollárra emelkednek majd a brit egészségügy kiadásai a lakosság túlsúlyproblémái miatt. 

Nemzetközi jelenségről van szó: a trendet ezúttal is az Egyesült Államok diktálja. Ott 2025-ben már 555 milliárd dollárt kell a túlsúlyos polgártársak egészségére költeni a jelenlegi 325 milliárd helyett. Persze ebben benne van az is, hogy Amerikában méregdrága az egészségügyi ellátás, márpedig a túlsúly szinte minden szempontból veszélyes: rákos megbetegedések, szív és keringési rendszer panaszai, cukorbetegség. És még valami, amire Johanna Ralston, a World Obesity Federation (az elhízással foglalkozó világszervezet) főnökasszonya hívja fel a figyelmet: a népesség egyre öregszik és az öreg csontok és ízületek nem bírják a nagy súlyt. Ezért a csípőprotézis műtétek száma csillagászati magasságokba emelkedhet.

A világon 2,7 milliárd olyan ember lesz 2025-ben, akinek állapota aggodalomra ad okot. El kellene mindenütt ismerni, hogy a túlsúly betegség, hangsúlyozza a World Obesity Federation főnökasszonya, aki abból az alkalomból nyilatkozott a londoni Guardian-nek, hogy szerdán tartják a túlsúly világnapját, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink