2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nem kell teszt az Ukrajnából Angliába utazóknak

Az Ukrajnából Angliába utazóknak akkor sem kell indulásuk előtt koronavírustesztet végeztetniük, ha nem oltották be őket teljes körűen a kórokozó ellen, közölte a brit közlekedési minisztérium. Nemzetközi hírek.

A tárca bejelentése szerint az azonnali hatállyal érvénybe léptetett intézkedést "a jelenlegi ukrajnai politikai helyzet" indokolja.

A teljes körűen beoltott beutazók esetében a brit kormány már hetekkel ezelőtt megszüntette a tesztelési kötelezettségeket. A teljes körű beoltottságot a jelenlegi hivatalos brit meghatározás szerint két beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen-vakcinából értelemszerűen egy beadott dózis jelenti.

A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagait ismeri el. Azoknak, akik a brit kritériumok alapján nem számítanak teljes körűen beoltottnak, az indulás előtti két napban elvégzett negatív eredményű koronavírustesztről kell bemutatniuk igazolást ahhoz, hogy beutazhassanak Angliába. A brit közlekedési minisztérium pénteken késő este ismertetett intézkedése alapján azonban e szabályozás alól azonnali hatállyal mentesültek az Ukrajnából Angliába beutazók, vagyis nekik akkor sem kell az indulás előtt koronavírus-szűrésnek alávetniük magukat, ha a nagy-britanniai feltételrendszer szerint nem számítanak teljes körűen beoltottnak a koronavírus ellen.

A brit kormány ezzel az intézkedéssel tesztelési szempontból gyakorlatilag ugyanolyan beutazási feltételeket állapított meg az Ukrajnából érkezők számára, mint azoknak, akik belföldnek, valamint a brit korona függő területeinek számító térségekből utaznak Angliába. E szabályozás alapján az oltottsági státustól függetlenül tesztelési kötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába az Egyesült Királyság másik három országából - Walesből, Skóciából és Észak-Írországból -, az Ír Köztársaságból, a Man-szigetről, Jersey, Guernsey, Szent Ilona és Ascension szigeteiről, valamint a Falkland-szigetekről. Ehhez a listához csatolta péntektől - a brit koronához semmiféle formában nem kötődő országok közül egyedülálló módon - Ukrajnát is a brit kormány.

*

Szlovéniába karanténkötelezettség nélkül is be lehet utazni, miután a kormány eltörölte azt az intézkedést, mely szerint a koronavírusos fertőzöttel érintkezőknek karanténba kell vonulniuk, jelentette be Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter a pénteki kormányülést követően. A tárca közleményt adott ki, amelyben azt írta: a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportjának javaslatára a kabinet arról döntött, hogy a Covid-19 már nem minősül "karanténbetegségnek", a kontaktszemélyeknek nem kell többet elkülönítőbe vonulniuk, így nincs szükség a Szlovéniába való beutazás korlátozására sem.

Ez azt jelenti, hogy nem kell többé védettségi igazolás a határátlépéshez, és negatív koronavírusteszt sem. A rendelet azt követően lép hatályba, hogy megjelent a hivatalos közlönyben.  Az összes többi, jelenleg is érvényben lévő korlátozás feloldásáról a későbbiekben határoz a kormány.

Péntekre 3771 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és 22 beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 860-an beteget ápolnak, közülük 112-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 263 356-an kaptak védőoltást, közülük 1 217 146-an mindkét adagot felvették.

*

A koronavírus-járvány kitörése óta több mint egymillió ember halt meg az Egyesült Államokban a Covid-19 betegség és a pandémia okozta kapcsolódó kríziskörülmények, mint például a késedelmes orvosi ellátás vagy az egészségügyi rendszerek túlterheltsége következtében - számolt be róla csütörtökön az amerikai sajtó.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) napokban nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva azt írják: legalább 923 000 amerikai halt meg Covid-fertőzésben, de például a szívbetegség, a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór is hozzájárult a "többlethalálozási" számhoz. A többlethalálozást az előző évek halálozási számai alapján számítják ki, mégpedig a tényleges esetszám és a várható esetszám különbségéből. 2019-ben 2,8 millióan, 2020-ban körülbelül 3,3 millióan haltak meg az Egyesült Államokban.

"Soha nem láttunk még ilyet", mondta Robert Anderson, a CDC halálozási statisztikákat készítő részlegének vezetője, aki bejelentette, hogy a többlethalálozások száma a múlt héten átlépte az 1 milliós mérföldkövet.

A koronavírus 2020 februárjában kezdett nagymértékben elterjedni az Egyesült Államokban. A központ kimutatásai szerint 2020 márciusának utolsó hetében már jelentősen emelkedett a halálozási mutató. 2020 áprilisának második hetében pedig a halálozások száma már több mint 40 százalékkal meghaladta a normál értéket. Az adatok arra is fényt derítettek, hogy a Covid-19 halálos áldozatainak száma földrajzilag egyenetlenül oszlott el az Egyesült Államokban. Eleinte a vírus nagyrészt a nagyobb városokban szedte áldozatait, később aztán a vidéki területeken is terjedni kezdett, és "kifejtette pusztító hatását".

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ megállapította, hogy a Covid-19-hez köthető halálozások 74 százaléka a 65 év felettiek körében következett be. Ez - mint írják - annak is köszönhető, hogy a vírus terjedése elleni óvintézkedések miatt sok idős ember elszigetelődött és valószínűleg romlott a legkiszolgáltatottabb réteg ellátásának minősége. A kutatások kimutatták, hogy a világjárvány súlyosbította a fennálló egészségügyi egyenlőtlenségeket, és sokkal magasabb halálozási arányhoz vezetett a fekete és spanyol ajkúak körében, különösen az egészségügyi válság korai szakaszában.

"A világjárvány jelentős hatást gyakorolt a társadalom minden területére", mondta a Washington Post című amerikai napilapnak Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa. Felhívta a figyelmet, hogy a pandémia ideje alatt meredeken nőtt például a kábítószer-túladagolásban elhunytak száma. A CDC korábban arról számolt be, hogy 2020-ban több mint 93 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban, ami rekordot jelentő mennyiség, és messze meghaladja az emberölések vagy a közlekedési balesetek következtében elhunytak számát.

*

A világon 421 565 993 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 873 162 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 419 643 089 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 861 760 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink