2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nem HIV-fertőzöttek a kínai plazmatermékek

A kínai gyógyszerügyi hatóságok laboreredményei szerint mentesek a HIV-fertőzéstől a Meheco által gyártott plazmatermékek. A közelmúltban több gyógyszerhamisítási botrány rázta meg az országot, emlékeztet a PharmaOnline.

Egy újabb gyógyszerbotrány kitörése volt küszöbön Kínában, ám a hatósági vizsgálatok laboreredményei úgy tűnik, tisztázták a Meheco nevű vállalatot. Mindössze két hónapja zárult le minden idők egyik legnagyobb kínai gyógyszerhamisítási botránya, ezért volt különös jelentésége a mostani esetnek – tudósít a PharmaOnline szerint a Xinhua News Agency.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az 1990-es és a korai 2000-es években több ezren fertőződtek meg Kínában HIV vírussal a helytelenül kezelt és összekevert, összeöntött vér- és plazmatermékek miatt, de a házilag barkácsolt „sufnituning” kínai gyógyszerek, bébitápszerek, gyermekjátékok és más termékek esetében is törtek már ki botrányok. Ezért robbant nagyot az a hír, hogy a Nemzeti Egészségügyi Bizottság február 5-én bejelentette: rutin ellenőrzés során HIV antitesteket talált a Meheco egyik termékében, azaz a Sanghajban tevékenykedő China Meheco Xinxing Pharma Co., Ltd (Meheco) vérplazma-készítményei HIV-vírussal lehetnek fertőzöttek. A Kommunista Párt Nemzeti Egészségügyi Bizottsága (NEB) azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben, és HIV, Hepatitis B és C tesztelést kért a Meheco termékeire, és ideiglenesen megtiltották a cég vérplazma-készítményeinek felhasználását.

A február 7-ére elvégzett tesztek szerencsére negatív eredményt hoztak, és a NEB további vizsgálókat küldött a termékek kivizsgálására, de a helyzet nem ennyire egyszerű. Tavaly novemberben robbant ugyanis ki Kínában az a botrány, mely a valaha volt legnagyobb bírság, 1,3 milliárd dollárnak (nem elírás, nem millió, milliárd) megfelelő jüan megfizetésére kötelezte a Jilin tartományban székhellyel rendelkező Changchun Changsheng Biotechnology vállalatot, mivel teljes mértékben meghamisították veszettség elleni vakcináik dokumentációját. Ez a hatalmas büntetés is már egy folyamat betetőzése, mivel Kínában egymást érték a gyógyszerbotrányok, így a Kommunista Párt kihirdette, hogy mostantól a megfelelő eréllyel fog lesújtani. Ez egyelőre nem állította helyre a kínai szülőkben a bizalmat, sokan nyilatkoztak úgy, hogy nem merik beadni gyermekeiknek a kínai patikákban vásárolt gyógyszereket.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink