2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Negatív eredményt kaptak, pedig betegek voltak

Legalább 208 ír nőt diagnosztizáltak tévesen méhnyakrák-mentesnek, hivatalos vizsgálatot rendelt el a miniszterelnök, írja a 444.hu.

Hivatalos vizsgálatot rendelt el Leo Varadkar ír miniszterelnök az ír kormány által finanszírozott, 2010-14 között végzett méhnyakráktesztek ügyében. Varadkar hétfői nyilatkozatában arról is beszélt, hogy "nagyon feldühítették" és "elszomorították" a történtek. A napokban derült ki, hogy a 2010-14 között végzett tesztek legalább 208 esetben tévesen ítéltek rákmentesnek valójában méhnyakrákban szenvedő nőket. 17-en közülük időközben már belehaltak a betegségbe, amely amúgy, ha időben felfedezik, gyógyítható.

Az esetben a legfelháborítóbb, hogy a tesztek hibáját már 2014-ben feltárta egy belső vizsgálat, amit viszont akkor nem hoztak nyilvánosságra, és nem is értesítették az érintetteket. Most is csak azért derült ki a dolog, mert a múlt héten a méhnyakrákban szenvedő, 2011-ben az ír kormány által szponzorált teszteken egészségesnek ítélt, most már gyógyíthatatlan Vicky Phelan 2,5 millió dolláros peren kívüli egyezséget kötött a teszteket végző amerikai céggel, a Clinicla Pathology Laboratories-zal.

Bővebben a 444.hu-n.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink