2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Naponta 20 ezer haláleset Kínában a Covid miatt

Miután feloldották az országot 2020 óta fojtogató egészségügyi korlátozások egy részét, Kína már több hete gyorsan szembesült a járvány kiújulásával, írja a Portfolio.

2022. december 8. és 2023. január 12. között összesen 59 938 halálesetet regisztráltak, mondta újságíróknak Jiao Yahui egészségügyi tisztviselő, hozzátéve, a halálesetek közül 5503-at közvetlenül a Covid-19-hez kapcsolódó légzési elégtelenség okozott.

Az Airfinity brit orvosi elemző cég szerint Kínában naponta 20 000 halálesetet regisztrálnak. Miután a járvány mostani hulláma január 13-án valószínűleg tetőzött Kínában, becslések szerint január végén napi 25 000 haláleset is várható.

Peking decemberben felülvizsgálta a Covid halálesetek számlálásának módszertanát. A statisztikában már csak azok szerepelnek, akik közvetlenül a koronavírus okozta légzési elégtelenségben haltak meg.

Ez a vitatott módszertani változás azt jelenti, hogy számos halálesetet már nem a Covid miatt bekövetkezettként tartanak nyilván. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten bírálta már az új kínai gyakorlatot, írja a Portfolio.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink