2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Nagy sztrájk béníthatja meg a brit egészségügyet

Egyszerre szüntetik be a munkát a négy évtizedes csúcsinflációval lépést tartó béremelést követelő angliai ápolók és mentősök, írja a VG.

Minden eddiginél nagyobb sztrájkra készülnek hétfőn a brit egészségügyi dolgozók, a tervek szerint több tízezer ápoló és mentős függesztheti fel a munkát a kormánnyal zajló egyre kiélezettebb bérvita miatt, ez pedig további zavarokat okozhat a már amúgy is feszült egészségügyi rendszerben.

Az ápolók és a mentőszolgálat dolgozói tavaly év vége óta külön-külön sztrájkolnak, de a hétfőre tervezett, nagyrészt Angliában zajló munkabeszüntetés a legjelentősebb ilyen jellegű kezdeményezés lesz a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) 75 éves történetében – írja a Reuters nyomán a lap.

Tavaly nyár óta már összesen félmillió, leginkább a közszférában dolgozó vett részt sztrájkokban, hogy nyomást gyakoroljon Rishi Sunak miniszterelnökre a vitás kérdések megoldása érdekében. Grant Shapps kereskedelemért, energiáért és iparért felelős miniszter újságírói kérdésre aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a munkabeszüntetés akár életeket veszélyeztethet, mivel a háttérszolgálatok, például a hadsereg és a sztrájkoló munkavállalók nem működnek együtt.

A mentődolgozók képviselete visszautasította Shapps állítását. Sharon Graham, az Unite szakszervezet vezetője vasárnap a BBC-nek azt mondta, hogy szeretné, ha Sunak tárgyalóasztalhoz ülne, és azzal vádolta meg a kabinetet hogy hazudik a mentődolgozókról. Ez a kormány életeket tesz kockára – mondta.

A legtöbb brit körében köztiszteletnek örvendő NHS már most is rendkívüli nyomás alatt áll, betegek milliói várnak várólistán műtétekre, és havonta ezrek nem kapnak gyors sürgősségi ellátást.

hirdetés

Könyveink