2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Munkaerőpiaci kutatónap 2023

Legyen részese március 8-án a programnak, amely friss és exkluzív kutatásokat mutat be a nemzetközi és a hazai munkaerőpiacról.

Időpont: 2023. március 8. 9.00

Helyszín: KPMG (1134 Budapest, Váci út 31.)

 

Program*:

 

8.30-9.00  Regisztráció

 

9.10-9.30  A HR jövője – Hogyan haladnak a HR úttörői céltudatosan 2025 felé

A pandémiát követően jelentősen megváltozott az, ahogy a munkaerő a munkáltatókhoz vagy akár magához a munkához viszonyul. Ahogy a HR funkciók egy új és fenntartható működés felé haladnak, a tervezhetőség nehézsége az időperspektívát egy évtizedről 2-3 évre zsugorította. Az új időszak új kihívásokat hoz magával – mi a HR úttörőinek legjobb gyakorlataival kívánjuk bemutatni, mire számíthatunk, mire kell felkészülnünk az elkövetkező időszakban. 

Előadó: Halász Erika, igazgató, KPMG

 

9.35-9.55  HR Trends 2023 - a Randstad aktuális felmérésének konklúziója

A Randstad második éve készítette el a magyar munkaerőpiacra fókuszáló HR Trends felmérését 2023 januárjában. A kutatás közel 250 vállalatvezető és HR igazgató visszajelzésére épülve ad tükröt arról, hogyan reagáltak a vállalatok a 2022-es év számos munkáltatói kihívására, hogyan látják a következő év üzletmenetét és a munkaerőállományt érintő trendeket. Felmértük a munkaerő felvételének fő kihívásait, a toborzás legeredményesebb csatornáit, a vállalatok megtartási stratégiájának legfontosabb, ezévi elemeit. Megvizsgáltuk, milyen fizetésemelésre számít a munkavállalói oldal, s ehhez képest mit tervez a munkaadók oldala mind a bérek, mind a pénzbeli és egyéb juttatások tekintetében.

Előadó: Polgár Petra, operations manager, Randstad

 

10.00-10.20  Agilis jövő dolgozói képzéssel és M.I.-val

A világban kialakult káosz ellenére (vagy talán pont amiatt) a dolgozói képzés fontossága megnőtt. A vállalat rugalmassága jelentős mértékben múlik azon, hogy milyen gyorsan tud "Upskilling" és "Reskilling" programokat sikeresen megvalósítani.
Az AI a munkafolyamatok minden szeletébe belép, demokratizálja a tudást, viszont nem válthatja ki az embert, sőt pont akkor lesz hatékony a szervezet, ha az emberek megtanulják a robotot megfelelően irányítani.

Előadó: Szabó Péter, ügyvezető igazgató, Microsoft Magyarország

 

10.20-10.35  Milyen a munkáltatót védő garanciák építhetőek a munkaszerződésekbe, úgy hogy közben a munkavállalókat is megtartsuk?

Előadó: Dr. Tömösvári Andrea, ügyvéd, Tömösvári Ügyvédi Iroda

10.40-11.10  Kávészünet

11.15-11.30  Magyar vezetői teamek: individum kontra csapat?

Vajon több-e vagy kevesebb a részek összege, mint az egész. A választ egy vezetői teameken végzett kutatás segítségével kerestük, amely az elmúlt évek csoportos kompetencia-profiljait hasonlította össze egymással és az aktuális elvárásokkal.

Előadó: Füzér Gábor, ügyvezető igazgató & senior tanácsadó, Assessment Systems Hungary

 

11.30-11.50  „Lakva ismerszik meg” – kutatás az onboarding hazai gyakorlatáról

Exkluzív kutatásában az Ipsos a hazai munkaadók betanítási és beilleszkedési (onboarding) programjait értékeli, a munkavállói tapasztalatok összegyűjtése és statisztikai vizsgálata révén. Mennyire tudatos és tervezett az új munkavállalók bevezetése a munkafolyamatba és a kultúrába, milyen elemekre épül az onboarding folyamat, milyen hatással van a munkavállalók motivációjára? – A nagymintás reprezentatív országos kutatás hű pillanatképet ad az employer branding ezen megkerülhetetlen és létfontosságú elemének használatáról és a piac érettségéről általánosságban.

Előadó: Földes Annamária, director of client development and CX, IPSOS

 

11.55-12.10  Programterv vállalati wellbeing kultúra átfogó és fenntartható megvalósítására - ISO 45003-as szabványhoz és az ESG Social sztenderdjéhez igazodóan

Az előadásban, sorra vesszük azokat a kutatásokat melyek a vállalati / munkavállalói  jóllét és mentális egészség témájának a fontosságára hívják fel a figyelmet és átnézzük, azokat a tényezőket, melyekre a vállalatoknak 2023-ban kiemelten figyelniük kell. A prezentációban bemutatunk egy olyan programtervet is, ami a tanulmányokhoz és az elvárásokhoz illeszkedően, átfogó megoldást kínál, egy vállalati wellbeing kultúra költséghatékony  és fenntartható működtetéséhez.

Előadó: Faragó István, Wellbeing Szövetség Elnöke, Stressz-M ügyvezetője, Okl. Egészségfejlesztő - Mentálhigiénés szakértő, Wellbeing Szövetség / Stressz-M

 

12.15-12.35  Agilis vezetők az emberi tényezőkben – esettanulmány

Milyen kihívásokkal, lehetőségekkel szembesültek az agilis vezetők a pandémia kezdeti változásai során egy gondoskodó szervezetben? Milyen várakozásaik voltak a jövő hibrid munkahelyére nézve 2021-ben, és hogyan reflektáltak erre 2023-ban? IT szektor közép- és felsővezetőit, munkatársait kérdeztük egy olyan szervezetben, ahol a kutatási együttműködés végigkövethette a 100%-ban irodai munkát felváltó teljes home office változásait, majd a hibrid munkahely kialakulását.

Előadó: Halmos Alexandra, pszichológus munka- és szervezetpszichológia területen, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének doktorandusza; az MTA-ELTE Lendület New Vision Research Group tudományos segédmunkatársa

12.40-13.25  Ebédszünet

13.30-13.50  HR fókuszú területek vezérigazgatói szemmel: bérinfláció, tehetség bevonzás és megtartás

A PwC kollégái az idei CEO Survey kutatás eredményeit felhasználva adnak betekintést abba, hogy gondolkodnak Magyarország első számú döntéshozói a HR terület legaktuálisabb témáiról, a szakma szerepéről és jövőjéről, valamint potenciális kihívásairól a VUCA világban.


Előadó: Benkhard Ágost, manager, people and organisation, PwC

 

13.50-14.10  Csapatreziliencia - hosszú távú stabilitás bizonytalan körülmények között

A covid óta nem kell sokat magyarázni, hogy mit jelent a VUCA és hogyan hat a szervezetekre, csapatokra és egyénekre. A folyamatos változások korában válikfontossá a különbség a reziliens és az aktuálisan jólteljesítő csapatok között. A reziliens csapatok rugalmasan reagálnak a változásokra, bizonytalanságra, nehéz körülményekre és kihívást jelentő feltételekre. Mindezt úgy, hogy a megfeszítő helyzeteket tudják arra használni, hogy a hozzájuk való alkalmazkodáson keresztül új tudást generáljanak, fejlődjenek és növekedjen az önbizalmuk. Így hosszú távon is képesek fenntartani vagy növelni a teljesítményüket, miközben biztosítják az egyének és egymás, mint csapattámogatását, odafigyelve az egyensúly megtartására. Megvizsgáltuk, hogy melyek azok a tényezők, amelyek hozzájárulnak egy csapat rezilienciájához, mindez hogyan mérhető és fejleszthető.  

Előadó: Benedek Nikoletta, szervezetfejlesztési tanácsadó, tréner, coach és Sándor Péter, szervezetfejlesztési tanácsadó, coach, meditációs oktató, OD Partner

 

14.15-14.35  Big Quit kutatás – Hogyan befolyásolja a munkavállalók munkahelyváltási terveit a munka világának és a munkavégzés kereteinek átalakulása?

A világjárvány lecsengését követően elindult tömeges felmondási hullám új kihívást jelent a munkáltatóknak: az elmúlt évtizedekre nem jellemző módon a munkavállalók saját döntésből mondanak fel, kedvezőbb munkafeltételeket, javadalmazási és fejlődési lehetőségeket keresve. A növekvő munkaerőhiány és a megváltozott munkavállalói igények miatt egyre intenzívebb harc folyik a munkaerő megtartásáért és pótlásáért: az egyik leginkább fokozódó elvárás a rugalmas munkakörülmények, ezen belül is a hibrid munkavégzés, vagy akár a távmunka lehetőségének biztosítása. A munkaerő-piaci versenyképesség megtartása érdekében meghatározó, hogy a munkáltatók tisztában legyenek a kapcsolódó munkavállalói gondolkodással és preferenciákkal – ebben segít a magyar Deloitte 2023 elején lezárult felmérése, amelynek eredményeit és fő tanulságait ismerhetik meg az előadás során.

Előadó: Somogyi Anna, szenior tanácsadó és Csépai Martin, igazgató, Human Capital, Deloitte Magyarország

 

14.40-15.00  Hogyan segíti a vállalati kultúra a munkatársak megtartását?

A vállalati kultúrát a vezetők alakítják akarva akaratlanul - legtöbbször akaratlanul, vagyis nem tudatosan. Mit tehetünk a tudatos hosszútávú vezetői viselkedésért, ami olyan kultúrát hoz létre, ami vonzza és megtartja a munkatársakat és tehetségeket. Mennyibe kerül egy munkatárs cseréje / pótlása és mennyire éri meg a vezetők fejlesztésébe fektetni? Melyik vezetői szintet érdemes leginkább fejleszteni a statisztikák szerint?

Előadó: Makó Ferenc, Szervezet építőmérnök, MBA, Senior szervezetfejlesztő, tréner, coach, Sensa Consulting

 

Regisztráció és jelentkezés:
https://hrpwr.hu/esemeny/munkaeropiaci-kutatonap-2023

(forrás: HR Power)
hirdetés

Könyveink