2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

MOGYE: tiltakozik a Professzorok Batthyány Köre

Kiállnak a MOGYE többnemzetiségű jellegének megőrzése mellett, és tiltakoznak az összevonás ellen.

Az 1945-től kizárólag magyar nyelven oktató Kolozsvári Bolyai Tudományegyetem kihelyezett Orvostudományi Karának utódaként működő Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Intézet, majd később Egyetem (MOGYE) román többségű szenátusának képviselői 2018. április 18-i ülésükön döntöttek arról, hogy a MOGYE, eddigi státusát, jogi személyiségét megőrizve, bekebelezi a Petru Maior Egyetemet, és Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem (MOGYTM) néven működik tovább.

A névváltozással az új egyetem (MOGYTM) elveszítené a MOGYE többnemzetiségű jellegét. A 2011-ben elfogadott tanügyi törvény ugyanis tételesen megnevezi azokat az egyetemeket, amelyek a kisebbségek nyelvein is oktatnak, és külön előírásokat fogalmaz meg számukra. Az összevonással – egyúttal – a korábban két-, majd háromnyelvű egyetemen olyan mértékben romlanának az etnikai arányok, hogy a szenátus magyar tagjainak semmilyen beleszólása nem lenne a döntésekbe.

A magyar oktatók és diákok érdeke egyértelműen az, hogy fennmaradjon a magyar tagozat, sőt törvény szerinti önállóságát is megkapja. Kiállunk a MOGYE többnemzetiségű jellegének megőrzése mellett, és tiltakozunk az összevonás ellen.

(forrás: MTI-OS, Professzorok Batthyány Köre)
hirdetés

Könyveink