2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Miért mennek külföldre a román orvosok?

A szakmai fejlődési lehetőségek és a megfelelő munkakörülmények hiánya, valamint a korrupció is oka a romániai orvoselvándorlásnak.

Az Egészség Népszerűsítéséért (ARPS) elnevezésű civil szervezet szerint 15 700 román orvos és ugyanennyi kutató dolgozik külföldön, főleg nyugat-európai országokban, mint például Németországban, Nagy Britanniában és Franciaországban. A civil szervezet szerint a magasan képzett munkaerő elvándorlásának elsődleges oka nem az alacsony jövedelem, hanem a szakmai fejlődési lehetőségek és megfelelő munkakörülmények hiánya, valamint a korrupció.

A tanulmány szerint a kutatók esetében nagyobb a mobilitás, a több ország részvételével szervezett kutatási projekteknek köszönhetően a román kutatók otthon is dolgoznak, de az orvosok esetében az elvándorlás egyirányú, és egyelőre nincs jele annak, hogy ez a folyamat megállítható lenne.

Az elmúlt tíz évben mintegy 300 ezer román diák végezte el részben vagy teljes egészében külföldön a tanulmányait, ami csökkenti a kutatók szelekciós bázisát, illetve a román kutatás újjáélesztésének lehetőségét.

A tanulmány az információtechnológia ágazatot is vizsgálta, amely az elmúlt hat évben rohamosan fejlődött Romániában. Jelenleg több mint 100 ezer embert foglalkoztat ez a szektor, és egyes becslések szerint 2020-ig 300 ezerre nőhet a foglalkoztatottak száma. A hazai munkalehetőségek ellenére számos román informatikus külföldön dolgozik, főként Nagy Britanniában, Írországban, Belgiumban, az Egyesült Államokban és Kanadában, olvasható a tanulmányban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink