2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Mi történik az agyunkban amikor szerelembe esünk?

Shakespeare egyik szonettjében a bárd azt énekli: „a szerelem sokszínű dolog”. Az biztos, hogy amennyire költészet a szerelem, annyira kémia is, írja az OTSZ Online.

Ha szerelembe esünk, akkor egy kémiai vihar szabadul el az agyunkban, ami izgatottá tesz és melegséggel tölt el minket. Az agy neuromodulátoros rendszere villámgyorsan jelentős mennyiségű dopamint és noradrenalint pumpál ki. A dopamin a jutalmazással kapcsolatos agyi vegyület, az agy reagál azokra a dolgokra, amelyeket ki akar hangsúlyozni és emlékezni akar rájuk. A noradrenalin kibocsájtás a dolog újdonsága és izgalmassága miatt történik, olyan újdonság esetén, amire érdemes odafigyelni. E kellemes érzések elevenséggel töltik el a szerelmes embert.

Ismerjük azokat az agyban lejátszódó folyamatokat, melyek nyitottá tesznek minket a szerelemre? Fel tudunk készülni a szerelemre?

Először is edzeni kell az agy gépezetét. Biztosnak kell lenni abban, hogy ez a gépezet képes ellenőrizni a noradrenalin és a dopamin kibocsájtást. Ezt az izgalmakkal, meglepetésekkel, kihívásokkal és érdekes pillanatokkal tarkított élettel lehet elősegíteni. Olyan életet kell élned, ami bővelkedik jutalmakban és újdonságokban. Váljunk jutalmazóvá és bőkezűvé. Amikor kedvesek vagyunk egy másik emberhez, vagy szimpatikusak vagyunk valakinek, akkor dopamin kibocsájtás történik. A mindennapi életben is lehet az agy gépezetét edzeni: legyünk pozitívak, szerethetőek és bőkezűek Élénken éljük az életünket, érdeklődjünk minden iránt, legyünk befogadóak! És ha utunkba esik a szerelem, legyünk kész a válaszra, a meglepetésre és a szerelemre!

A teljes cikk

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés

Könyveink