2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Mérgek kutakban, talajban

Rákkeltő anyagokkal szennyezett talajt és mérgek által veszélyeztetett ivókutakat tár fel a Greenpeace Magyarország, írja a Napi.hu.

A Mérgezett örökségünk című jelentésük 2. kötetébe olyan közismert hazai cégek, ipari létesítmények is szerepelnek, mint például a Borsodchem, a Dunaferr vagy az Alkaloida tiszavasvári üzeme, ahol a mai napig folyik a termelés, anélkül hogy a múltbeli szennyezések teljes kármentesítése befejeződött volna – olvasható a Napi.hu-n. Rákkeltő kadmium és arzén a talajvizekben, több száz tonnányi higany a talajban, mérgek által veszélyeztetett ivóvízkutak szerepelnek a kötetében, amelyet a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes által szervezett Fizessen a jövő nemzedék? konferencián mutatták be.

A Borsodchem területe alatt például nagyjából félezer tonna higany található a talajban, az Alkaloida tiszavasvári üzemében pedig a mai napig folyik a termelés, noha a múltbeli szennyezések teljes kármentesítését nem fejezték be. Abasáron és Szentendrén a már bezárt létesítmények által okozott szennyezések máig veszélyeztetik az ivóvízbázist.

Szigetszentmikóson a Bucka-tónál a helyiek zavaros kútvízről számoltak be. A 2016-os mérések során kiderült: a 2015-ös, 4,7 milliárd forintos kármentesítés nem volt sikeres, bizonyos mérgek újra határérték felett vannak a talajvízben, ezért újra neki kell futni a kármentesítésnek.

Az Illatos út után a Budapesti Vegyi Művek (BVM) újabb komoly szennyezésére derült fény, amit a jelenleg is működő CF Pharma jelenléte csak tovább növelhet.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink