hirdetés
hirdetés
2019. március. 24., vasárnap - Gábor, Karina.
hirdetés

Menedék a tüdőszanatóriumban

Élete végére mintegy 150 műtárgy vette körül dr. Levendel László tüdőgyógyászt, gyűjteményes kiállításáról a Magyar Idők számol be.

hirdetés

A balatonfüredi ­Vaszary Galéria a műkedvelők szűkebb rétegét szólítja meg. Dr. Levendel László tüdőgyógyász kollekciójának bemutatásával, Menedék a tüdőszanatóriumban címmel nemcsak az európai iskola hazai képviselőiről kapunk izgalmas képet, de az orvoslás történetének egy szegmensébe – a tuberkulózis és az alkoholizmus legyőzésének folyamatába – nyerhetünk bepillantást, mindennek hátterében pedig kirajzolódik a hazai érlelődő rendszerváltó értelmiség szellemi műhelye.

Levendel László tüdőgyógyász a Korányi Intézet orvosi szobájában és budai otthonában gyűjtötte páciensei alkotásait. A kollekciót így nem csupán a gyűjtőszenvedély, hanem a beteg és orvosa között alakuló szellemi és érzelmi viszonnyal, a gyógyulás folyamata épített és a többi betegre gyakorolt hatással lényegült tovább. A holisztikus szemléletű Levendel ugyanis hitt abban, hogy a lábadozó betegek javára válik, ha nem üres falakat, hanem műtárgyakat szemlélhetnek felépülésük közben.

A tudomány fejlődésével Levendel korszakalkotó lépéséhez jutunk: az alkoholbetegek sajátos kezelése kerül a figyelem középpontjába, amikor is a hatvanas években hosszú elhallgatás után a szenvedélybetegség az egészségpolitika fókuszába kerül.

A hetvenes években az alkoholisták sajátos lélektani mintázatait vizsgálta, majd önálló termet rendezett be alkoholista tébécéseknek, később önállóan foglalkozott a függőségben szenvedőkkel. Noha a kiállítás diszkréten kezeli az alkoholproblémákkal élő művészek kilétét, a fiatalon elhunyt Kondor Béla esetében pontos leírást kapunk az illuminált alkotó halálának körülményeiről.

A teljes beszámolót a Magyar Idők közli.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink