2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Megrövidítette a magyarok életét a Covid

Az Eurostat adatai megmutatják, hogyan változott a születéskor várható élettartam az EU-n belül régiós és nemek szerinti bontásban – írja a Qubit.

2020-ban a Korzikán élők voltak a legjobb helyzetben a vizsgált európai országokban. Ott átlagosan 84 évre számíthattak a férfiak és a nők együttesen. Az átlagba persze bele kell érteni azt is, aki huszonévesen balesetben hal meg, így valószínűleg sokan vannak, akik a 84 éves kort is bőven túlélik.   

A legrosszabb helyzetben három bulgáriai terület volt: az ország északnyugati régiójában, Szeverozapadenben például csak 72,1 évre számíthattak az emberek. 

Ami a nők élettartamát illeti, 87 várható életévvel szintén Korzika bizonyult a legjobbnak, az utolsó helyeb azonban nem valamelyik bulgáriai régió áll, hanem  Franciaország tengeri területeinek egyike, egy Afrika délkeleti partjai közelében fekvő sziget, Mayotte. Ott a nők csak 74 évre számíthattak, míg az említett bulgáriai régióban 76,2-re.

Magyarországon a 2010-es 74,7-ről 2019-re 76,5-re emelkedett a születéskor várható élettartam, de aztán ez 2020-ra 75,7-re csökkent vissza. Tehát nagyjából a felét vesztettük el az évtizedes javulásnak. Ez a 0,8 év veszteség egyébként kicsivel az uniós 0,9 év alatt maradt.

A legmeredekebben a Nyugat-Dunántúlon csökkent a születéskor várható élettartam 2019-ről 2020-ra, 1,3 évvel, de a budapesti 1 éves csökkenés is felfelé lóg ki az országos átlagból – írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
hirdetés

Könyveink