2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Megkezdődött az ebola elleni védőoltási kampány

A Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati tartományi központjában útját akarják állni a legújabb járványnak, írja a hirado.hu.

A kampány egy nappal azután kezdődött, hogy az egészségügyi minisztérium bejelentette, ebola fertőzésben halt meg egy nővér Bikoróban, ahol először május elején észlelték a járványt. Eddig 27 halottja van az ebolának az országban. Oly Llunga egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint további 49 vérzéses lázas betegről tudni, közülük 22-nél kimutatták az ebolát, 21-nél lehetséges a fertőzés, 6-nál pedig gyanítható.

A tárcavezető szólt arról is, hogy két beteg, akinél kimutatták a fertőzést, felépült, hamarosan hazatérhetnek. A kórházat olyan igazolással hagyhatták el, amely szerint meggyógyultak és már nem közvetítik a fertőzést, mert szervezetükben kialakult a betegséggel szembeni ellenanyag. A kórokozó ennek ellenére sok esetben megmarad az ondósejtekben, ami azt jelenti, hogy a felépülés után hónapokkal még szexuális úton terjedhet a betegség.

A kéttucatnyi, oltást végző személy, köztük kongóiak, guineaiak, akik hazájukban már végeztek ilyen tevékenységet 2014-2016-ban, már Mbandaka városban van, hogy megkezdje az 540 oltás beadását – mondta a miniszter. Öt napig tart, hogy a száz regisztrált beteget beoltsák, valamint azt a 73 egészségügyi dolgozót, aki közvetlen kapcsolatban áll majd a betegekkel és hozzátartozóikkal Mbandaka két körzetében, közli a lap.

(forrás: Híradó / MTI)
hirdetés

Könyveink